VVD: beperk overlast trillingen op het spoor zoveel mogelijk! - Main contents
Op sommige spoortrajecten wordt veel geluids- en trillingsoverlast ervaren als gevolg van het treinverkeer. De VVD heeft hier al meerdere malen aandacht voor gevraagd in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Mansveld (I&M) heeft de trillingsoverlast daarom verder laten onderzoeken door het RIVM. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra is benieuwd welke acties de staatssecretaris op basis van de onderzoeksresultaten zal nemen.
In het afgelopen jaar hebben Remco Dijkstra en Betty de Boer (woordvoerder spoor) verschillende werkbezoeken gebracht aan o.a. omwonenden van de IJssellijn en bewoners van Rosmalen. Met omwonenden en lokale bestuurders bespraken zij de problematiek, die vooral uit geluids- en trillingsoverlast blijkt te bestaan. Naar aanleiding van de werkbezoeken en in navolging van eerdere bijdragen van oud-collega Charlie Aptroot, heeft de VVD herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de overlast rondom het spoor, bijvoorbeeld door het stellen van schriftelijke vragen en het aankaarten van de problematiek tijdens debatten.
De overlast wordt voor een groot deel veroorzaakt door goederenvervoer. Eigenlijk is de Betuweroute aangelegd om zoveel mogelijk goederenvervoer van de Rotterdamse haven naar het achterland te faciliteren, om zo andere spoortrajecten die door woongebied lopen te ontlasten. Door werkzaamheden aan het Duitse gedeelte van de Betuweroute is de capaciteit ervan echter tijdelijk beperkt. Hierdoor rijden er de komende periode meer goederentreinen door dichtbewoonde gebieden en steden in Brabant, Gelderland en Overijssel.
Naar aanleiding van vragen hierover van de VVD heeft de staatssecretaris onderzoek laten verrichten naar trillingsoverlast. Het RIVM concludeert dat er verschillende mogelijkheden zijn om de overlast te beperken, bijvoorbeeld door voor stiller materieel te kiezen of door langzamer te rijden op de plekken waar veel overlast is. De VVD wil nu graag weten welke opvolging er aan het onderzoek wordt gegeven.
Remco Dijkstra: "De staatssecretaris heeft al aangegeven betere rekenmethodes te willen ontwikkelen om trillingsoverlast beter in kaart te brengen, maar daarmee zijn de betreffende omwonenden niet geholpen. Ik zal daarom tijdens het AO Leefomgeving (26 februari) aan de staatssecretaris vragen welke maatregelen de staatssecretaris wil nemen om de trillingsoverlast tot een minimum te beperken."