Vragen over het faciliteren van assemblees van de Inter-Parliamentary Union in de EU

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, February 26 2015.

Schriftelijke vragen van de leden Ten Broeke en Dijkhoff (beiden VVD) over het faciliteren van assemblees van de Inter-Parliamentary Union in de Europese Unie (ingediend 26 februari 2015).

Vraag 1

Bent u bekend met de Inter-Parliamentary Union (IPU) en de doelstellingen van dit forum, onder meer gericht op interparlementaire diplomatie en het creëren van een politieke dialoog gericht op democratie, mensenrechten en de rule of law?

Vraag 2

De IPU heeft in 1999 voor het laatst een assemblee in de EU georganiseerd. Sindsdien is dit onmogelijk gebleken ten gevolge van de strenge visumregimes die in de EU gelden ten aanzien van parlementariërs van enkele van de 166 deelnemende landen, die het organiseren van een dergelijke bijeenkomst in de EU belemmeren.

Onder deze regimes bestaan mogelijkheden uitzonderingen te maken voor bijeenkomsten van internationale organisaties. Op dit moment worden uitzonderingen reeds gemaakt voor bijeenkomsten van onder andere de OVSE en de Raad van Europa en hun parlementaire assemblees. Ook voor bijeenkomsten van de Verenigde Naties worden deze uitzonderingen gemaakt, maar niet voor de IPU, die sinds 2002 door de VN is erkend als 'world organization of national parliaments', met een uniek interstatelijk karakter en de status van permanente waarnemer bij de Algemene Vergadering van de VN.

Bent u het met ons eens dat deze praktijk, zonder af te doen aan de rechtmatigheid van de regels omtrent visumbeperkingen, er niet toe zou mogen leiden dat een internationale politieke dialoog in de vorm van een IPU Assemblee op Europees grondgebied wordt belemmerd?

Vraag 3

Klopt het dat Nederland eerder door de Secretaris-Generaal van de IPU is benaderd met het verzoek reisbeperkingen van de EU niet toe te passen op IPU-assemblees? Heeft u dit verzoek reeds in overweging genomen? Bent u bereid met uw Europese collega’s in gesprek te treden om visumverstrekking voor leden van de IPU gezamenlijk te vergemakkelijken?