PERSBERICHT: AUTOMATISCHE SANCTIES VOOR SCHENDING BEGROTINGSAFSPRAKEN

Source: C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, published on Thursday, February 26 2015, 4:11.

De beslissing van de Europese Commissie om Frankrijk geen sancties op te leggen ondanks het feit dat het land eerder gemaakte afspraken over zijn begrotingstekort niet nakomt, laat zien dat een systeem van automatische sancties moet worden ingesteld. Dat stelt VVD Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen als reactie op het nieuws dat de Franse regering opnieuw 2 jaar uitstel krijgt om haar begroting op orde te krijgen.

"De Franse regering is keer op keer beloften om het begrotingstekort terug te dringen niet nagekomen. Voor de geloofwaardigheid van de begrotingsregels in de EU is het noodzakelijk dat boetes en andere maatregelen automatisch van kracht worden als een land herhaaldelijk de begrotingsafspraken schendt", aldus Van Nieuwenhuizen.

Het Franse begrotingstekort komt naar verwachting dit en volgend jaar uit op 4.1%, ruim boven de afgesproken 3%. Frankrijk krijgt nu van de Europese Commissie voor de twee keer uitstel, dit keer tot 2017. Wanneer een land zich niet houdt aan de begrotingsregels, is het aan de Commissie boetes of andere maatregelen aan te bevelen aan de ministers van financiën van de EU-lidstaten. De ministers nemen uiteindelijk gezamenlijk een besluit.