50PLUS wil vaccinatie tegen gordelroos in verzorgingshuizen

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Thursday, February 26 2015.

50PLUS heeft vandaag aan minister Schippers gevraagd of vrijwillige vaccinatie tegen gordelroos standaard kan worden opgenomen in het inentingsprogramma in verpleeg- en verzorgingshuizen. De ziektelast van gordelroos is bij ouderen enorm en de aandoening kent een langdurig en invaliderend verloop.

Minister Schippers van VWS heeft aangegeven dat binnen de zorgverzekeringswet geen plaats is voor preventieve vaccinaties die buiten de criteria van het Rijksvaccinatieprogramma vallen. Eén van die vaccinaties is tegen gordelroos. Dat zou betekenen dat een dergelijk vaccin slechts beschikbaar is voor diegenen die het zich kunnen permitteren. Volgens 50PLUS valt de vrijwillige vaccinatie van deze groep tegen gordelroos wel degelijk onder de criteria van het Rijksvaccinatieprogramma.

Tweede Kamerlid Henk Krol van 50PLUS wees de minister er op dat in Groot-Brittannië het vaccin tegen gordelroos inmiddels publiekelijk wordt aangeboden aan mensen van 70 jaar en ouder. “Realiseert de minister zich dat de ziektelast van deze aandoening bij ouderen enorm is en dat de ziekte een langdurig en invaliderend verloop kent?”, vroeg Krol aan mevrouw Schippers.

Henk Krol wil van de minister weten of het mogelijk is om de steeds kwetsbaarder wordende populatie van verpleeg- en verzorgingshuizen wél in aanmerking te laten komen voor vrijwillige vaccinatie tegen gordelroos vanuit het Rijksvaccinatieprogramma.

“Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als er in een verzorgingshuis een gordelroosuitbraak plaatsvindt”, aldus Henk Krol.