Mijmeren in de melkput

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Sunday, March 1 2015, 20:10.

Wanneer ik de koeien melk deze zondagochtend, dwalen mijn gedachten af naar Brussel. Een week met een bomvolle agenda. Zo had ik de maandelijkse landbouwborrel georganiseerd met als gastspreker Professor Marcel Dicke van de Universiteit Wageningen en verschillende ondernemers. Ik had vergaderingen van de landbouwcommissie, waar ik amendementen indiende over het Trans-Atlantische Handels- en Investeringsverdrag met de Verenigde Staten. Dit handelsverdrag biedt veel mogelijkheden, maar doordat regelgeving soms verschilt, is het belangrijk de vinger aan de pols te houden zodat een gelijk speelveld voor Nederlandse boeren gegarandeerd wordt.

Daarnaast veel externe contacten. De leerlingen van De Nieuwe Veste in Coevorden zijn langsgekomen, ik had een interview en de Belgische televisie volgde mij. Donderdag was ik in Midwolda bij LTO afdeling Oldambt en het GrAJK. Op vrijdag had ik een werkbezoek in Brabant, waarbij ik rondleidingen kreeg bij twee telers. Dezelfde problematiek keert vaak terug: de vraag naar voedsel stijgt, maar het landbouwareaal krimpt. Nederland speelt hierbij een ongelofelijk belangrijke rol, wij produceren met steeds minder input immers steeds beter voedsel. Of zoals ik dat graag noem: “global problems, Dutch solutions”.

Nu weer onder de koeien dus, waar ik op de radio de laatste berichtgeving rondom de Russische boycot beluister. De Franse supermarktketen Carrefour maakte eind november bekend alleen nog maar groente en fruit van Franse producenten te kopen als reactie op de boycot. Dit heb ik toen direct aangekaart. Ik was blij toen de Europese Commissie mij afgelopen week antwoordde dat ze een onderzoek zijn gestart. Juist de Fransen hebben altijd enorm geprofiteerd van de gezamenlijke Europese markt. Dat ze nu de deur dichtgooien voor onder andere Nederlandse boeren en tuinders is een slechte zaak. Ze doen hiermee bovendien precies wat Poetin wil en spelen Europese landen tegen elkaar uit. Het is terecht dat de Commissie actie onderneemt en ik blijf de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.