Zonder dralen ruimhartige oplossingen voor Groningen

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Tuesday, March 3 2015.

Vandaag werd er in de Tweede Kamer een debat gehouden over het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over het 'gasgebouw' in Nederland. Lees hier mijn inbreng namens 50PLUS.

“Gisteren, aan de vooravond van dit debat, kwam er dan eindelijk een 'sorry' van de regering voor het feit dat er tientallen jaren volstrekt te weinig aandacht was voor de veiligheid en belangen van de Groningers. En laten wij niet vergeten, óók mensen in Friesland en Drenthe.

Om zóver te komen was helaas nodig dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een vernietigend kritisch rapport uitbracht. De vijf aanbevelingen in dit rapport zijn glashelder. 50PLUS vindt dat de minister die zou moeten omarmen.

De huidige minister heeft 'sorry' gezegd, maar bijna álle partijen die de afgelopen 50 jaar betrokken waren bij de gaswinning hebben gefaald.

Het ontbreken van 'checks and balances' voor het zeer zwaarwegende economische en financiele belang - lees: de alleenheerschappij van het ministerie van EZ over de gaswinning - is ronduit fnuikend geweest. Dat móet nu anders.

Maar óók het provinciaal bestuur van Groningen zélf heeft Gefaald. Al in de jaren '70 had de provincie inzage in een geheim rapport waaruit bleek dat de bodem wel tot 150 centimeter zou kunnen zakken.

Toen in de jaren '80 de eerste bevingen begonnen, hadden die signalen serieus genomen moeten worden. Dat gebeurde niet, omdat het financiële belang bóven het belang van de Groningers ging.

Schrijnend is het dat de NAM tot 1993 de relatie tussen gaswinning en aardbevingen bleef ontkennen.

50PLUS begrijpt heel goed dat de Groningers boos zijn als het gaat om de wijze waarop de schade tot nu toe wordt gecompenseerd en afgehandeld. Nú is het hoog tijd geworden dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.

De excuses, of hoe je dit 'sorry' ook mag noemen, van de minister zijn daarvoor een goede éérste stap, maar ook niet méér dan dat. De Groningers voelen zich terecht in veel gevallen belazerd en te veel en te lang in de steek gelaten.

Vergeet niet: heel Nederland zat en zit er vandaag ‘warm’ bij dankzij Groningen! De rekening daarvoor hebben wij te laat gezien, en vervolgens teveel voor ons uit geschoven.

Wij mogen Groningers, de hele getroffen regio, nu niet in de kou laten staan en moeten zonder dralen, ruimhartig oplossingen bieden. Kan de minister aangeven welke oplossingen hij zélf in gedachte heeft?

Tot slot de veel gestelde vraag. Hoeveel moet de gaskraan dan dicht? ‘Whatever it takes’, zou ik zeggen. Hóe, en in welke fasering dan, is punt van nadere afweging. Maar één ding staat voor 50PLUS vast: de rekening zal door ons allen die decennia lang de vruchten plukten van de gaswinning betaald moeten worden. Daar ontkomen wij niet aan.”