Kamervragen over ‘terug het verzorgingshuis in’

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Tuesday, March 3 2015.

Ouderen die onlangs onder druk zijn verhuisd vanuit een verzorgingshuis naar een eigen woning lopen het risico om op korte termijn opnieuw te moeten verhuizen. Alleen op die manier houden zij namelijk recht op een compleet pakket aan zorg.

Als senioren hun huidige zorgniveau willen behouden, moeten ze ‘terug het verzorgingstehuis in’, meldde dagblad Trouw dit weekend. En dat is nou precies de omgekeerde route die het huidige kabinetsbeleid voorstaat!

Het gaat hier om mensen die in de afgelopen jaren al in grote onzekerheid verkeerden over hun zorg. Door het kabinetsbeleid moest een aantal van hen verhuizen. Dat is voor velen zeer belastend geweest. En nu er dan eindelijk duidelijkheid is, begint het getouwtrek opnieuw. Ik kan iedereen verzekeren: dat is niet prettig wanneer je de tachtig of negentig ruimschoots gepasseerd bent. Het zou gaan om een groep van 2000 ouderen.

Ik heb daarom vandaag aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gevraagd of het klopt dat ouderen voor de keuze worden gesteld: of u verhuist (terug) naar een verzorgingshuis, óf u bent voor uw zorg straks aangewezen op de gemeente en uw zorgverzekeraar, met het gevolg dat zij hun volledige pakket aan zorg verliezen?

Ik wil van de staatssecretaris weten of hij het met mij eens is dat deze situatie werkelijk haaks staat op zijn beleid en dat ouderen niet het slachtoffer mogen worden van onsamenhangend beleid.

Zorgkantoren horen nu al dat een deel van de ouderen hun recht om in een verzorgingshuis te wonen wil gaan verzilveren omdat ze vrezen dat het later niet meer kan. Ondertussen staan steeds meer verzorgingshuizen vrijwel leeg. Hoe denkt de staatssecretaris hierover?, vroeg ik hem. Vreest de staatssecretaris geen enorme toename aan aanmeldingen voor de inmiddels lege verzorgingshuizen en hoe denkt hij deze op te vangen?

50PLUS wil weten of de staatssecretaris bereid is het volledig pakket thuis alsnog te behouden voor deze mensen, zodat zij niet opnieuw geconfronteerd worden met onzekerheid en mogelijk zelfs verhuizingen.

Volgens staatssecretaris Van Rijn kunnen mensen die voor zorg van de gemeente en de zorgverzekeraars kiezen daar later altijd op terugkomen. Maar zo wordt gesold met deze mensen. Eerst moesten zij verhuizen of langer thuis blijven wonen. Het duurde lang voordat mensen daar duidelijkheid over hadden. Nu zitten zij thuis en worden opnieuw met een keuze geconfronteerd. Als de zorg van gemeente en zorgverzekeraar niet voldoende blijkt te zijn, moeten zij wéér door een procedure heen om alsnog naar een verzorgingshuis te kunnen. Ik wil er echt voor pleiten deze mensen rust en duidelijkheid te gunnen! Laten wij deze kwetsbare mensen niet opnieuw lastig vallen met meer onrust!

Bovendien: het ene na het andere verzorgingshuis gaat dicht en het personeel zit thuis. Als al deze mensen straks opnieuw aankloppen voor een plek, hoe gaat de staatssecretaris dat dan regelen?