‘Christenen zijn nieuwe Joden’

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, March 4 2015.

De Syrisch-Orthodoxe patriarch Aphrem II is een vriendelijk man. Breed glimlachend en zwaaiend treedt hij onder groot applaus van het publiek de Tweede Kamer binnen. Maar zijn boodschap aan de Nederlandse politici is dramatisch: ‘De christenen in het Midden-Oosten worden aan hun lot overgelaten.’

VVD-Kamerlid Han ten Broeke was het niet met de patriarch eens. ‘Kijk naar deze afgeladen zaal. Wij hadden deze ruimte nog tien keer kunnen vullen met belangstellenden. U bent niet verlaten.’ Hij deelt wel de zorg van de patriarch over de situatie van christenen in het Midden-Oosten. ‘Als ik kijk naar hoeveel mensen er gevlucht zijn, zijn christenen de nieuwe Joden.’

Ten Broeke wijst Aphrem II op de militaire acties van Nederland in Irak, en op de hoge bedragen die het kabinet besteedt aan noodhulp in de regio. Eerder op de dag hoorde de kerkleider dat ook tijdens een gesprek met minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

Voor de patriarch is dat niet genoeg. Hij oppert dat Nederland zou kunnen samenwerken met het leger van de Syrische president Assad. Daar voelen Nederlandse politici echter weinig voor.

‘Ik zou de bloedigste hand schudden als ik daarmee bloedvergieten zou voorkomen’, stelt Ten Broeke. De VVD-politicus ziet echter geen mogelijkheden voor samenwerking met een man die ‘zelf een genocidepleger is’.

Lees het hele artikel in het ND of via Blendle (€ 0,50)

Foto (detail): De Syrisch-Orthodoxe patriarch Aphrem II in de Tweede Kamer