Weeklog: Rutte en Samsom verdraaien cijfers - Nederlandse economie scoort middelmatig in Europa - Main contents
We hebben het tijdens het RTL-verkiezingsdebat deze week allemaal kunnen zien: Rutte en Samsom willen ons doen geloven dat we in de Europese Unie het knapste jongetje in de klas zijn. Onze economie is booming en doet het veel beter dan die van de andere lidstaten. Maar als je de precieze cijfers bekijkt, blijft er van die stelling weinig over: integendeel, we doen het maar matig en er lijkt een direct verband tussen die matige score en het bezuinigingsfetisjisme van Rutte II. Tijd om af te rekenen.
Op 5 maart jl. publiceerde het Centraal Planbureau de economische verwachtingen voor dit jaar. In februari deed de Europese Commissie dat voor de hele EU. Leggen we die gegevens naast elkaar dan blijkt het volgende:
De economische groei voor 2015 raamt het CPB voor Nederland op 1,7%, precies het gemiddelde waar de Europese Commissie voor heel de EU op uitkomt. De consumentenbestedingen groeien in Nederland naar verwachting met 1,5%, maar in de hele EU verwacht de Commissie een groei van 1,9%. De overheidsinvesteringen: in Nederland een groei van 0,2%, in de hele EU 0,6%. De werkloosheid ligt in Nederland wel wat lager dan het Europees gemiddelde (7,2% tegen 9,8%), maar in het Europese percentage zitten natuurlijk de cijfers verwerkt van landen als Griekenland en Spanje met torenhoge werkloosheid. Als we naar meer met Nederland vergelijkbare landen kijken, dan is 7,2% gewoon slecht: in Duitsland geldt een percentage van 4,9% en in Oostenrijk van 5,2%.
Helaas worden in dergelijke ramingen nooit cijfers meegenomen over armoede. Daar horen we altijd pas achteraf wat over, in het geval van de Europese Commissie met minimaal twee jaar vertraging. Het zou me echter niets verbazen als Nederland het juist daar volledig laat afweten, want iedereen weet inmiddels wel dat met name de vermogensverschillen in Nederland alleen maar toe zijn genomen.
Het kan getuigen van verstandig economisch beleid als je gegevens over de economie wat rooskleuriger voorstelt dan ze zijn. Daarmee probeer je bijvoorbeeld consumenten en bedrijven een hart onder de riem te steken in de hoop dat ze weer meer geld gaan uitgeven aan consumptie en investeringen. Daarvan is tijdens de verkiezingscampagne echter geen sprake: het gaat de VVD en de PvdA er alleen maar om dat wij allemaal gaan geloven dat het kabinetsbeleid heeft gewerkt en dat de economie er dankzij Rutte II weer goed voorstaat.
In werkelijkheid blijkt uit dezelfde cijfers dat Rutte II een hoop kapot heeft gemaakt waardoor spoedig herstel juist wordt belemmerd: de werkloosheid daalt ook het komende jaar amper en we weten allemaal dat juist langdurig werklozen weer moeilijk aan de slag komen. Dat is een tikkende tijdbom. De bestedingen van consumenten blijven ook ver achter bij die in andere Europese lidstaten. Mensen zijn aan alle kanten door de maatregelen van Rutte II zo gepakt, dat ze voorlopig geen geld gaan uitgeven. Bovendien moeten veel mensen eerst nog hun hypotheek- en andere schulden aflossen voordat ze überhaupt aan consumeren kunnen denken. Zelfs een door het kabinet gemakkelijk te beïnvloeden cijfer, te weten de overheidsinvesteringen, blijft achter bij de rest van Europa. Maar ja, de VVD heeft nu eenmaal als ideologie de overheid kleiner te maken en dus moet je vooral niet gaan investeren in publieke diensten en werken.
Een vergelijking met de Europese Unie als geheel levert maar één conclusie op: de economie in Nederland profiteert van een lage olieprijs en goedkope euro, waardoor er flink kan worden geëxporteerd. Maar waar het gaat om de binnenlandse economie, heeft Rutte II er alles aan gedaan om Nederland slecht uit de verf te laten komen. Tijd voor Rutte en Samsom om eens te gaan rekenen en de cijfers niet meer te verdraaien; tijd voor ons allemaal om af te rekenen met die (ver)draaiers.