Dit Kabinet liegt met statistieken

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Sunday, March 8 2015.

Dit Kabinet is een meester in het goochelen met cijfers. Om te bewijzen dat ouderen niets te klagen hebben, vergelijken ze de groep 75-jarigen met de groep 75-jarigen van tien jaar geleden. Wat zie je dan? Die zijn er niet op achteruit gegaan. Ouderen moeten dus niet zo klagen. De statistieken bewijzen immers dat er niets aan de hand is, zo meent onze regering.

Maar de werkelijkheid is een andere. Je moet die 75-jarige immers vergelijken met zichzelf, met de 65-jarige van 10 jaar geleden dus. Als je dat doet, zie je een koopkrachtachteruitgang van 17 procent of meer.

Zes weken geleden lukte het me een motie aangenomen te krijgen (89 stemmen vóór) om ook deze cijfers te publiceren. Het Kabinet adviseerde tegen de motie te stemmen, maar de meeste partijen in de Kamer steunden 50PLUS. PvdA en CDA gaven die steun, heel opmerkelijk, niet.

Uiterlijk afgelopen vrijdag moesten die cijfers bekend worden, maar wat gebeurde?

Ik kreeg een briefje dat men nog wat extra tijd nodig had. Minister Asscher wilde nog wachten op wat extra cijfers die twee dagen voor de verkiezingen pas naar buiten komen, zodat de juiste doorrekening over de inkomensontwikkeling van ouderen pas na de komende verkiezingen naar buiten hoeven te komen.

Ik vind dat ronduit schandalig. Met één druk op de knop kan de minister de cijfers met de nu al bekend zijnde gegevens tevoorschijn halen, maar kennelijk is men bang om de waarheid te presenteren.

Daar is maar één woord voor, ouderwets, maar kennelijk niet achterhaald: volksverlakkerij.