Beschikbare budget voor huishoudelijke hulp met meer dan 75 procent afgenomen?

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Monday, March 9 2015.

In een opiniestuk in de krant komt het beeld naar voren als zou het beschikbare budget voor huishoudelijke hulp sinds 2007 met meer dan 75 procent zijn afgenomen. Henk Krol vroeg staatsecretaris Martin van Rijn wat hij gaat doen om thuiszorginstellingen rendabel en levensvatbaar te houden. Hoe gaat hij zorgen voor blijvende beschikbaarheid en eerlijk betaalde hulp bij het huishouden in Nederland.

50PLUS heeft aan staatssecretaris Van Rijn gevraagd of het klopt dat de tarieven die gemeenten betalen voor zorg, gecorrigeerd voor inflatie, in de periode 2007 tot 2014 met ruim 25 procent gedaald zijn, en dat in 2014, met een budget van 1,2 miljard euro, ongeveer evenveel uitgegeven werd aan huishoudelijke hulp als omgerekend in 2007.

Henk Krol vroeg Van Rijn of de conclusie juist is dat in diezelfde periode het aantal mensen dat aangewezen is op huishoudelijke hulp bijna verdubbeld is van 225.000 mensen in 2006 tot 420.000 mensen in 2014, en dat dit aantal door vergrijzing nog zal toenemen.

Adviesbureau Berenschot concludeert dat de grootste bezuinigingsoperatie in de huishoudelijke hulp nog maar net is ingezet en dat het budget sinds begin dit jaar weer met circa 30 procent is gedaald, tot ruim € 800 miljoen euro.

50PLUS wil weten of uit het beeld dat naar voren komt geconcludeerd kan worden dat het beschikbare budget voor huishoudelijke hulp per zieke of oudere hulpbehoevende sinds 2007 met meer dan 75 procent is afgenomen. “Acht u een dergelijke kaalslag en verschraling van zorg verantwoord?”, vroeg Krol aan Van Rijn.

In het opiniestuk ‘Gemeente ondermijnt thuiszorg’ in NRC Handelsblad zegt adviesbureau Berenschot te verwachten dat het aantal schijnconstructies in de thuiszorg zal toenemen om pensioenpremies en andere afdrachten te ontlopen. Gemeenten zouden in veel gevallen niet bereid zijn een reële vergoeding voor hulp in de huishouding te betalen en in ruim een kwart van de gevallen zou het uurtarief dat gemeenten betalen onder de kostprijs liggen van een uur huishoudelijke hulp. 50PLUS stelde hierover Kamervragen aan staatssecretaris Martin van Rijn.

50PLUS vindt dat te fors bezuinigen op de huishoudelijke hulp - de lichtste vorm van professionele individuele begeleiding - het risico aanzienlijk vergroot dat hulpbehoevenden onnodig en te vroeg in duurdere vormen van zorg terecht komen. Hulp bij het huishouden zou ook na 2015 door gemeenten beschikbaar moet blijven, in ieder geval voor mensen die deze hulp niet zelf kunnen betalen of anderszins zelf kunnen regelen, mede omdat het beroep dat kan worden gedaan op andere dan thuiswonende mantelzorgers in de hulp bij huishouding gering is.

Henk Krol vroeg de staatsecretaris wat hij gaat doen om thuiszorginstellingen rendabel en levensvatbaar te houden, uitholling van arbeidsvoorwaarden van hulpverleners te voorkomen en het thuiszorgvoorzieningenniveau voor zieken en ouderen te verbeteren. Hoe gaat hij - samenvattend - zorgen voor blijvende beschikbaarheid en eerlijk betaalde hulp bij het huishouden in Nederland?