Eerste Kamerfractie Reformatorisch Politieke Federatie (RPF)
Source: Parlement.com.
De Reformatorische Politieke Fractie1 was van 13 september 1983 tot 27 maart 2001 in de Eerste Kamer2 vertegenwoordigd.
De voornaamste en lange tijd enige vertegenwoordiger van de RPF in de Eerste Kamer was prof. Egbert Schuurman3.
Sinds 13 maart 2001 vormden RPF en GPV4 een gezamenlijke fractie onder de naam ChristenUnie5.
Meer over
- 1.De RPF was een protestants-christelijke partij die in 1975 ontstond en sinds januari 2000 samenwerkte met het GPV onder de naam ChristenUnie. Op 15 mei 2002 heeft de RPF ook niet meer zelfstandig aan de Tweede Kamerverkiezingen deelgenomen.
- 2.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 3.Vriendelijke senator van gereformeerden huize met een grote staat van dienst. Zat achtentwintig jaar in de Eerste Kamer, eerst als eenmansfactie (RPF) en later in gezamenlijkheid van RPF en GPV en als voorzitter van de ChristenUnie-fractie. Verwierf gezag als verdediger van de positie van de Eerste Kamer, waarbij hij in 1990 zelfs premier Lubbers interpelleerde. In zijn werkzame leven opereerde hij op het scheidsvlak van wetenschap en wijsbegeerte; hij was bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte in Delft, Eindhoven en Wageningen. Als voorzitter van de Kamercommissie voor Landbouw initieerde hij een debat over genetische modificatie en later gaf hij de aanzet voor een parlementair onderzoek naar privatiseringen.
- 4.Het Gereformeerd Politiek Verbond was van 1977 tot 2001, met uitzondering van de periode 1981-1983, in de Eerste Kamer vertegenwoordigd.
- 5.De ChristenUnie is vanaf 27 maart 2001 ononderbroken vertegenwoordigd in de Eerste Kamer. In 1999 was er al een gezamenlijke fractie van RPF (Reformatorische Politieke Federatie) en GPV (Gereformeerd Politiek Verbond) gevormd.