De Maas Driehoek, Week 12, 2015

Source: M.Sj. (Michiel) van Veen i, published on Friday, March 20 2015, 3:01.

Roerige weken, alweer. Ik heb opnieuw afscheid moeten nemen van een VVD-collega in de Tweede Kamer. Vervolgens kwam het vertrek van Opstelten en Teeven over een zaak uit 2001 en zoekgeraakte bonnetjes. Politieke verantwoordelijkheid dragen kent een simpel mechanisme. Het verkeerd inlichten van de Kamer of de gemeenteraad heeft een nare consequentie: je verantwoordelijkheid nemen en opstappen. Pijnlijk.

Desalniettemin gaat het werk gewoon verder en gaan we deze week alweer naar de stembus. Dit is voor mij als Kamerlid de derde campagne in twee jaar tijd. Na Europese en de gemeenteraadsverkiezingen, is het nu de beurt aan het waterschap en de provincie. Het houdt mij in ieder geval op straat.

Ik heb de afgelopen weken ook een aantal debatten gevoerd in de Kamer. De belangrijkste daarvan gingen over het bedrijfslevenbeleid en het vestigingsklimaat in Nederland. Er is genoeg goed nieuws te melden, zeker voor onze provincie. Wij profiteren veel van de buitenlandse investeringen, die hebben in Brabant tot meer dan 2000 nieuwe banen geleid. Veel van deze bedrijven vestigen zich in de regio Eindhoven, maar toch, de spin-off naar het Land van Cuijk is er wel degelijk.

Het was wel schrikken dat dan juist Nutricia getroffen werd door een vervelende brand. Ik moest even terugdenken aan mijn kinderjaren, toen door ik meen een vuurpijl tijdens oud & nieuw een gedeelte van Nutricia in vlammen opging. Het is moeilijk in te schatten wat de consequenties zullen zijn van deze brand. Ik lees dat onderdelen van de productie tijdelijk worden verplaatst naar het buitenland. Nu maar hopen dat de Nederlandse topkwaliteit doorslaggevend zal zijn. Chinezen willen immers alleen Nederlandse (melk)producten. Waarom? Omdat Nederland net als Brabant een sterk merk is; dat merk ik dagelijks.