D66 wil Westfriese bedrijven faciliteren richting Europese subsidies - Main contents
D66 wil de weg naar Europees geld voor innovatie begaanbaar maken. Vrijdag 13 maart bracht een D66-delegatie onder leiding van Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy en kandidaat-Statenlid Hendrik Boland een bezoek aan een aantal Westfriese bedrijven in het cluster agribusiness en health in Enkhuizen en Hoorn. Dit naar aanleiding van de noodkreet van innovatieve bedrijven.
Voor de economie en werkgelegenheid in Westfriesland zijn de bestaande bedrijven van heel groot belang. Door te innoveren zijn deze bedrijven succesvol in hun sector en kunnen succesvol blijven. Europese subsidies en crowdfunding zouden een oplossing kunnen bieden, maar de spelregels van het Europese Kansen voor West II programma blijken vaak te ingewikkeld voor MKB-bedrijven.
Subsidieaanvragen te complex
Zowel Rob Metselaar (directeur/CEO Mechatronics) als Hans Stam (directeur Rolan Robotics) gaven aan dat het veel te complex is voor MKB-bedrijven om bij de grote Europese subsidiepotten te komen. Metselaar: “Er is behoefte aan snelheid, maar aanvragen zijn complex en kosten veel capaciteit.” Europarlementariër Gerbrandy beaamde dat veel van het geld loopt via vaak de grote én zelfde bedrijven. Gerbrandy: “Zij weten de weg. De kunst is om het op een kleinere schaal te organiseren, zodat het ook makkelijker wordt voor het midden- en kleinbedrijf om erbij te komen. In Europa wordt op dit moment ook gesproken over een subsidiepilot zonder al te veel regels. We gaan nog teveel uit van wantrouwen.”
Europese samenwerking met structuurfondsen
Vanuit Mechatronics werd aangegeven dat we naar nieuwe technologieën moeten, met inschakeling van wetenschappers uit meerdere landen. Een samenwerking zonder grote complexiteiten, waarbij subsidies op arbeidskosten cruciaal zijn. Gerbrandy gaf aan dat juist de grote Europese structuurfondsen voor het zogenaamde precompetitief onderzoek daarin een belangrijke rol zouden kunnen spelen.
In Westfriesland zijn veel mooie bedrijven die met hun innovaties al wereldspelers zijn of kunnen worden. Dit geldt specifiek voor veel start-ups en MKB bedrijven. Een volgende stap is voor deze bedrijven vaak te groot. Er is er niet voldoende kapitaal beschikbaar voor hen en de ontwikkeling dreigt stil te vallen. “D66 pleit voor meer banen en stimulering van innovatie,” stel Gerben-Jan Gerbrandy, “ Daarom pakken we de noodkreet van deze innovatieve bedrijven op.”
Innovatieve aanbestedingen
Dat ook innovatieve aanbestedingen kunnen leiden tot mooie oplossingen bleek wel bij Weber/ IMS Innovations in Zwaag. Directeur Piet Laan gaf aan dat de laatste hand wordt gelegd aan een gevalideerde en gerobotiseerde “wasstraat” waardoor 70.000 ziekenhuisbedden in opdracht van het Erasmus Medisch Centrum binnenkort worden schoongemaakt. De bedden worden daarmee 17 keer zo schoon in vergelijking tot de reguliere reinigingsmethodes, terwijl de ecologische voetprint veel lager is. Een doorbraak in de medische wereld vanuit Westfriesland.
Provincie
Boland wil zich sterk maken in Provinciale Staten om de Westfriese bedrijven te helpen met crowdfunding, kennisuitwisseling en het faciliteren van innovatieve MKB-bedrijven.
Tekst bij foto: Directeur Piet Laan (uiterst rechts) van Weber/ IMS Innovationsgeeft een toelichting op de gerobotiseerde wasstraat voor ziekenhuisbedden
Zie voor meer info: www.d66hoorn.nl