Verbeterplan ouderenzorg straalt geen urgentie uit

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Thursday, March 19 2015.

“In de ouderenzorg is de aanwezigheid van personeel dat de liefdevolle zorg wil geven belangrijk. Dat is vrijwel onmogelijk als er te weinig geld is. Die signalen hebben we allemaal al té vaak gehoord. En als later dit voorjaar blijkt dat geen extra budget wordt vrijgemaakt, word ik er niet geruster op.”

•••••

Mijn inbreng vandaag bij het algemeen overleg over het verbeterplan van de ouderenzorg:

“Recent ontvingen we dan eindelijk dit langverwachte verbeterplan, dat overigens nog wel nadere uitwerking behoeft.

Al bij de eerste pagina schrok ik. Want wat staat er: in het voorjaar wordt bezien óf en zo ja welke middelen hiervoor worden vrijgemaakt. Ofwel: we moeten maar afwachten of er extra geld beschikbaar komt. Dat is de verkeerde volgorde en 50PLUS vindt dat het plan met deze kanttekening géén urgentie uitstraalt.

Verbeteren is zeker níet alleen een kwestie van geld, maar dat de staatssecretaris zich bij voorbaat indekt tegen het vrijmaken van budget baart mij zorgen. 50PLUS wil dat de staatssecretaris zo snel mogelijk komt met een gedegen financiële onderbouwing.

Mijn indruk van het plan: Veel goede intenties en mooie ambities. Dat kan ook niet anders, gezien de vele betrokken veldpartijen. Heel goed overigens! Maar bijna alles wat in dit plan staat zou al zo moeten zijn. Het lukt alleen onvoldoende dit te realiseren. Er is tot dusver te weinig actie ondernomen en er is te weinig geld. Bovendien is een cultuuromslag vereist. Weet de staatssecretaris hoe moeilijk het is dit te bewerkstelligen?

50PLUS is blij dat er ruimte komt voor 200 zorginstellingen om vernieuwende concepten nader te ontwikkelen. Dit zou zelfs het startpunt moeten zijn van deze verbeterslag. We horen nu al over talloze voorbeelden van mooie concepten. Het is belangrijk daarin te investeren en van daaruit verder te redeneren. Dan weten we ook beter wat er nodig is en kan gerichter actie worden ingezet.

Een belangrijke voorwaarde is de aanwezigheid van personeel, dat de liefdevolle zorg moet en vooral wil geven. Dat is vrijwel onmogelijk als er te weinig geld is. Die signalen hebben we allemaal al té vaak gehoord. En als later dit voorjaar blijkt dat geen extra budget wordt vrijgemaakt, word ik er niet geruster op.

Hoopgevend is wel de aandacht voor de hogere eisen aan personeel. 50PLUS kijkt dan ook uit naar het plan van aanpak hiervoor en gaat er vanuit dat wordt ingezet op opleidingen als HBO gerontologie-geriatrie. Ook hopen we op aandacht voor specialisaties gericht op veelvoorkomende aandoeningen als dementie en diabetes. Graag uw reactie.

Voorzitter, de taskforce Kwaliteit Verpleeghuiszorg gaat de regie van dit brede plan op zich nemen. Ook vanwege het krappe tijdspad is het belangrijk de vinger aan de pols te houden. Daarom vindt 50PLUS het belangrijk niet halfjaarlijks, maar eenmaal per kwartaal te rapporteren."