Hongaarse toestanden in detentiekampen

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Monday, March 23 2015, 22:42.

De laatste tijd verschijnen er steeds vaker berichten over de verslechterde toestand van de rechtsstaat in Hongarije. In oktober schreef ik een opinie over de rol van de EU om toegetreden lidstaten blijvend te controleren op het gebied van mensenrechten en fundamentele waarden. Ook afgelopen week zorgde Hongarije, dat onder het regime van de conservatieve Viktor Orbán staat, voor veel ophef - ditmaal door zijn inhumane asielbeleid.

Door de aanhoudende conflicten in de wereld, neemt de stroom aan vluchtelingen in Europa al jaren toe. Na Italië en Griekenland is Hongarije het derde land van aankomst voor asielzoekers die uit onder meer Syrië, Irak en Afghanistan gevlucht zijn. Maar terwijl in Griekenland de detentiekampen worden afgebouwd vanwege de toenemende kritiek, wil Orbán juist meer kampen oprichten. Dat terwijl zich daar vaak mensonterende taferelen voordoen. Hij voert een waar schrikbewind richting de vluchtelingen: “Het moet duidelijk worden dat het niet de moeite loont om naar Hongarije te komen, omdat je hier wordt gearresteerd, vastgezet en gedeporteerd, en terwijl je hier bent, word je gedwongen te werken”, zei hij recentelijk.

Daarbij komt dat de Hongaarse asielprocedures in strijd zijn met de EU-richtlijnen, omdat ze veel te snel worden afgewikkeld en er geen beroep kan worden aangetekend. Het is nu zelfs zover gekomen dat veel landen twijfelen om asielzoekers terug te sturen naar Hongarije als ze zijn doorgereisd. Hoogste tijd dat de EU Orbán op het matje roept om een einde te maken aan zijn schandelijke asielbeleid.