'Zeeland klaar voor Juncker investeringsfonds'

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, March 19 2015, 1:28.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Zeeland is al goed voorbereid op een nieuw groot Europese investeringsprogramma, het zogeheten Junckerfonds. Dat bleek bij een uitgebreid werkbezoek vandaag/donderdag van Europarlementsleden aan Zeeland.

"Hier kan het Europese investeringsgeld zó naar de echte economie, voor meer banen en groei", zei Europarlementslid Lambert van Nistelrooij (CDA). "De provincie staat hier in de startblokken met voorfinanciering en de doelen, vooral de biobased projecten die agrarische grondstoffen gebruiken. Hier gebeurt wat Brussel graag wil."

De groep Europarlementsleden uit o.a. Bulgarije, Roemenië, Litouwen en Frankrijk spraken donderdag in Middelburg met Commissaris van de Koning Han Polman. Tot hun genoegen hoorden ze dat Zeeland veel samenwerkt met de Belgische en Vlaamse buren. "We werken hier alsof er geen grenzen zijn", zei Polman.

In Yerseke bekeek de Europese delegatie het oester-informatiecentrum. Dat centrum met kwekerij is vernieuwd dankzij een Europese bijdrage. De oesters uit de kweekbakken gaan tegenwoordig de hele wereld over, vooral naar Hongkong. Wethouder Hans de Kunder van Yerseke vertelde over de buitenlandse interesse voor de Zeeuwse kennis over oesters. Daarvoor lonkt de wethouder naar Brusselse subsidies. "Maar we maken eerst een plan, dan zoeken we subsidie. Niet andersom."

De Europese delegatie sprak later op de dag met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Woensdag was de groep in Delft, in het centrum Yes!Delft voor innovatieve startende bedrijven. Door de creatieve en zakelijke geesten samen te brengen, zag o.a. een stormbestendige paraplu het levenslicht.

In Delft zagen de Europarlementsleden ook met eigen ogen hoe enkele miljoenen euro's aan EU-subsidies zijn besteed aan nieuwste technieken voor biomassa. Enorme installaties kunnen zelfs hout scheiden in suiker en vloeistof. Deze installaties kunnen laboratoriumtesten doen op industriële schaal. Ze bieden enorme kansen voor een milieuvriendelijke toekomst, stelde directeur Hans van Leeuwen van Bioprocess Pilot Facilitator.

In Rotterdam ontmoette de groep wethouder Maarten Struijvenberg, die vertelde dat Europese subsidies hier de aanzet hadden gegeven tot investeringen van ruim 1 miljard euro.

De groep bezoekt donderdag High Tech Campus Eindhoven, vrijdag ook Automotive Campus Helmond.