Pleidooi om luchtalarm te behouden

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Tuesday, March 24 2015.

Waarom moet de luchtalarmering afgeschaft worden?, vraagt 50PLUS zich af. “De bekende sirene is een simpele maar doeltreffende manier van landelijke alarmering”, vindt Tweede Kamerlid Henk Krol. “Iedereen zit meteen rechtop. Daarom moet het luchtalarm behouden blijven.”

50PLUS wil van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie weten waarom het luchtalarm gaat verdwijnen. Volgens de politieke partij zullen veel mensen daardoor uitgesloten worden van een urgente alarmmelding omdat zij geen toegang hebben tot social media, een mobiele telefoon of internet.

Directe associatie met gevaar

“Het luchtalarm levert bij iedereen een directe associatie op met gevaar”, legt Henk Krol, fractievoorzitter van 50PLUS, uit. “Oud, jong, online of niet, vrijwel iedereen weet meteen dat er iets aan de hand is. Met een alarmmelding via mobiele telefoon of social media kan dat anders zijn: de associatie met gevaar is er niet bij een binnenkomend sms’je. Bij sommige mensen tingelt de telefoon de hele dag door.”

Geen mobiele telefoon

Volgens Krol hebben veel ouderen geen mobiele telefoon, of ze doen niet aan social media. “600.000 ouderen hebben geen toegang tot internet en dat zal ook niet gaan gebeuren. En wat te denken van de ongeveer 1 miljoen laaggeletterden in Nederland? Zij worden allemaal uitgesloten voor een groot deel van de alarmering.”

Doeltreffende manier van alarmeren

“Als internet om wat voor reden dan ook uitvalt, is al een groot deel van de manieren om te kunnen alarmeren buiten gebruik”, wijst Henk Krol op nog een nadeel van eventuele afschaffing van de bekende sirene. “’s Nachts heeft ook lang niet iedereen zijn mobieltje aan staan. Luchtalarmering werkt dag en nacht. Het is een simpele maar zeer doeltreffende manier van landelijke alarmering. Iedereen zit meteen rechtop en daarom moet het behouden blijven.”