Weblog week 14 - 2015

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Monday, March 30 2015.

Op Europees niveau zijn al maandenlang onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag TTIP in volle gang. Toch zijn veel Nederlanders nog niet op de hoogte van de plannen voor TTIP, mede doordat er tot op heden nog niet bijster veel media-aandacht voor het vrijhandelsverdrag is geweest. Daar komt nu een beetje verandering in doordat de Nederlandse televisiemaker Arjen Lubach veel stof doet opwaaien over TTIP door in zijn televisieprogramma binnen 10 minuten op satirische wijze uit te leggen wat het vrijhandelsverdrag inhoudt en wat de desastreuze gevolgen zullen zijn. TTIP dreigt alle milieu-, dierenwelzijns- en voedselveiligheidsnormen overboord te zetten. Ook de Partij voor de Dieren zegt dus nee tegen TTIP!

 
Bron: Blog Marianne Thieme

De regering heeft steeds volgehouden dat de Europese normen voor voedselveiligheid niet verlaagd zullen worden en dat er dus geen Amerikaans hormoonvlees op de Europese markt toegelaten zal worden. Deze uitspraken blijken een wassen neus, nu zelfs al voordat TTIP überhaupt van kracht is, hormoonvlees toegelaten dreigt te worden tot de Europese markt. Deze normen worden dus nu al verlaagd.

Wij waarschuwen dat naast hormoonvlees ook andere verboden voeding op termijn naar Europa zal komen. Brussel wil koste wat het kost dat het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten er komt, of we er nu hormoonvlees of kloondieren voor op ons bord krijgen. Op mijn verzoek komt er in de Tweede Kamer nu dan toch eindelijk een plenair debat over het toelaten van dit vrijhandelsverdrag en de gevolgen voor onder andere landbouw en milieu.

Afgelopen week werd in het Europees Parlement gestemd over het verlenen van 1,8 miljard euro EU-steun aan Oekraïne. Onze partij heeft tegen deze miljardensteun aan Oekraïne gestemd. Europese miljardensteun aan Oekraïne is olie op het vuur voor het conflict in en om Oekraïne. Europa zou juist alles moeten doen om de situatie in Oekraïne te stabiliseren. Uit het voorstel van de Europese Commissie blijkt dat het achterliggende doel van de miljardensteun is om Oekraïne bij de EU te halen. Het is de vraag of Oekraïne onze waarden wel in voldoende mate deelt. Uit recente uitspraken van de Oekraïense regering blijkt dat dierenwelzijn een absoluut non-issue is in Oekraïne. Uit het commissievoorstel blijkt verder dat de 1,8 miljard EU-geld onder meer bedoeld is voor hervorming van de Oekraïense bankensector. Het is niet te rechtvaardigen om met Europees belastinggeld Oekraïense banken te spekken.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

"Waarden als vrede, vrijheid, democratie, respect voor mensen, dieren en milieu zouden de gedachte moeten zijn achter Europese samenwerking. Nu zijn uitbreiding en handelsbelangen tegen elke prijs de hoofddoelen," aldus mijn collega Europarlementariër Anja Hazekamp.

Varkens, kippen en kalveren worden steeds vaker ziek. Volgens veehouders komt dit doordat zij gedwongen worden om steeds minder antibiotica te gebruiken. Onder politieke druk is het antibioticagebruik in de vee-industrie de afgelopen vijf jaar meer dan gehalveerd. De antibiotica die nodig zijn om dieren die in grote aantallen dicht op elkaar leven op de been te houden, vormen een risico voor de gezondheid van consumenten. Door de volgepropte stallen en hoge groeisnelheid in de vee-industrie worden dieren ziek. Maar de grote hoeveelheden antibiotica die in de stallen wordt gebruikt, leidt er tevens toe dat bacteriën er resistent voor worden. Kortom: dieren worden ziek vanwege de wijze waarop mensen dieren houden, en mensen worden ziek door de manier waarop we dieren houden.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Goed nieuws! Ook Finland heeft nu een partij voor de dieren: Suomen Eläinoikeuspuolue (Animal Justice Party of Finland). Gefeliciteerd en veel succes gewenst!

Fijne week allemaal!

Groeten, Marianne