Brussel blokkeert Nederlandse innovatiekracht

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, March 31 2015, 15:15.

Nederlandse boeren zijn in staat om uit dierlijke mest een kunstmestvervanger te halen waarmee het gebruik van kunstmest kan worden teruggedrongen en het dreigende tekort aan fosfaten kan worden aangepakt. De Europese Commissie verbiedt het gebruik van deze natuurlijke kunstmestvervangers en blokkeert daarmee de innovatiekracht van Nederlandse boeren. VVD'ers Jan Huitema en Helma Lodders maken zich hard voor het opheffen van deze onbegrijpelijke blokkade.

"Ik kan er met mijn boerenverstand niet bij dat boeren hun eigen mest niet mogen gebruiken. We importeren kunstmest en klagen over de mest die overblijft. Fosfaatkunstmest halen we zelfs uit Marokko, terwijl we in Nederland een prachtige kunstmestvervanger voorhanden hebben. Europa loopt hier aan de leiband van de kunstmestlobby, dat moet stoppen." Aldus Europarlementariër Huitema.

Tweede Kamerlid Lodders vult aan: "wereldwijd groeit het tekort aan fosfaten. Overstappen op natuurlijke kunstmestvervangers biedt naast milieuwinst dan ook kansen voor export. Dat Europa die kansen blokkeert zich tegelijkertijd zorgen maakt over de groeiende vraag voedsel wereldwijd laat zien hoe wereldvreemd dit beleid is."