Meer rechten voor zeevarenden - Main contents
Zeevarende werknemers moeten voortaan ook de bescherming krijgen van Europese sociale regelgeving. Een voorstel van die strekking is vandaag aangenomen in de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement.
Namens de sociaaldemocraten heb ik me ervoor ingezet om te zorgen, dat zeelieden niet langer gediscrimineerd worden ten opzichte van hun collega’s aan wal. De volgende stap is het hele Parlement achter ons krijgen om met die steun in de rug de onderhandelingen met de lidstaten aan te gaan.
Zeevarenden hebben op dit moment bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om deel te nemen aan vergaderingen van de ondernemingsraad, omdat die vergaderingen aan wal plaatsvinden. Dit beperkt hen om mee te praten over beslissingen over de toekomst van die bedrijf.
Scheepseigenaren zouden daarom verplicht moeten zijn om zeevarenden inspraak te bieden tijdens een ondernemingsraad, als het niet direct gaat dan via een computerverbinding of via een collega aan wal. Dit is bijvoorbeeld van groot belang wanneer er zaken worden besproken, die direct impact hebben op de bestaanszekerheid van de werknemers. Zoals bij faillissement of overname van een schip.
Daarnaast hebben zeevarenden nu nog niet het recht om op tijd geïnformeerd te worden over collectief ontslag, terwijl ze vaak lange tijd doorbrengen op zee. Er moet daarom verplicht door scheepseigenaren een cooling-off periode worden ingesteld. Dit betekent dat 30 dagen voorafgaand aan het collectief ontslag, de zeevarenden - net zoals alle andere werknemers - het recht moeten hebben om op tijd op de hoogte gebracht te worden. Deze periode is van belang om discussie en onderhandeling mogelijk te maken tussen vakbond en werkgever over vervolgregelingen of ontslag .