Beter geen deal dan een slechte deal met Iran

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, April 2 2015, 16:19.
Auteur: Han ten Broeke

Het Midden-Oosten een onrustige regio noemen, zou een eufemisme zijn. Recentelijk zijn deze spanningen verder opgelopen en hebben de sektarische proxy-oorlogen tussen soennieten en sji’ieten in Irak, Syrië en Jemen een nieuw hoofdstuk geopend in de regionale oorlog om hegemonie.

Een hoofdstuk dat volgens experts het recept is voor een ‘perfect storm‘ en een ‘meltdown‘ . Met een bad deal tussen de P5+1 en Iran inzake het Iranese atoomprogramma kan er echter nog meer olie op het vuur worden gegooid.

Ayatollah Khamenei lacht zich een hoedje

De Islamitische Republiek Iran heeft slechtere tijden gekend. Terwijl aartsvijand Israël er in toenemende mate alleen voor staat in de internationale arena, lijkt de internationale isolatie van Iran op zijn retour. Steeds meer landen halen de betrekkingen met Iran aan, terwijl tegelijkertijd de Iraanse invloed in de regio toeneemt, het vertrek van bondgenoot Assad onwaarschijnlijker wordt en de militaire afschrikkingspositie van Hezbollah aan de Israëlische noordgrens lijkt te versterken. De succesvolle strijd tegen een gemeenschappelijke vijand, ISIS, heeft de Iraanse opmars in Irak - sji’itische milities bevrijden steden Irak onder Iraanse vlag - gefaciliteerd, met luchtsteun van het Westen, en ook in Jemen heeft de samenwerking met de Houthi-rebellen Iran nieuwe vriendschappen opgeleverd. Ayatollah Khamenei lacht zich een hoedje.

Lees het hele artikel op TPO.nl