50PLUS pleit voor commissie beloningen bij banken

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Thursday, April 9 2015.

Bijdrage 50PLUS in het debat over de ABN AMRO.

Voorzitter, het nodige is vandaag gezegd over onregelmatigheden bij de bank, de kwaliteit van de organisatie, interne en externe controle, de aanpak van risico’s en de beursgang.

Mijn bijdrage beperkt zich tot één van de incidenten rond ABN-AMRO die hebben geleid tot uitstel van de beursgang, te weten de beloningskwestie. Wat moeten mensen daarvan denken, die zich nog goed de tijd kunnen herinneren dat een bankier vooral een nette man was die als een vader op je centjes paste?

Bestuurders lijken nog maar héél weinig te hebben geleerd van een belangrijke les: ‘geldzucht’, grootheidswaan, en het té veel uit het oog verliezen van de primaire nutsfunctie van financiële instellingenzijnoorzaken geweest van de financiële financiële crisis van 2007.

De houding van financiële bestuurders, óók weer afgelopen dinsdag in deze Kamer vindt 50PLUS egocentrisch, zakelijk afgemeten, betreurenswaardig, en ontluisterend. Het moreel kompas van bestuurders van financiële instellingen als ABN-AMRO, ING en AEGON wijst in de verste verte niet in de juiste richting! Het magnetisch veld is zoek, zoals dr. Wawoe dattreffend heeft getypeerd.

Die houding van financiële bestuurders bevestigt helaas het maatschappelijke beeld dat sinds de crisis gegroeid

is: Winsten zijn er vooral voor bestuurders; de nullijn, de verliezen en financiële rampen komen voor rekening

van de CAO-medewerkers van de bank, en uiteindelijk de staat, dus de belastingbetaler.

Onderzoek wijst uit dat te veel cliënten vanverschillende banken eigenlijk weg zouden willen bij hun huidige bank, maar waar moet je dan heen? Dienstverlening van banken wordt duurder, maar óók steeds soberder. En het zijn nota bene de pensioenfondsen die kredietverlening voor het MKB op zich gaan nemen, waar banken het te vaak laten afweten. Ook dát vindt 50PLUS veelzeggend.

De primaire nutsfunctie van banken lijkt in de beleving van veel mensen op de achtergrond te raken. Dat geldt dusóók voor het vertrouwen in banken en haar bestuurders. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling.Hoe gaan wij het tij keren?

In het rondetafelgesprek van dinsdag jl. hebben wij kunnen zien hoe twee verschillende belevingswerelden over de gewenste hoogte van bestuurdersbeloningen diametraal tegenover elkaar staan. De wereld van maatschappij en politiek aan de ene kant, en de wereld van de bestuurders van financiële instellingen aan de andere kant.

Commissaris Van Slingelandt van ABN-AMRO sprak in dit verband van een ‘dilemma’. 50PLUS zou willen zeggen: een ‘duivels dilemma’. Hoe komen wij daaruit?

50PLUS ziet na de inbreng van voorgaande fracties géén aanleiding nog verder in te gaan op de techniek. Duidelijk is dat bestaande beloningsregels en gedragscodes nog te weinig effect sorteren. Wij vragen de minister van financieën: Wat gaat hij daar aan doen?

Want daar ligt nu een belangrijke taak voor dezeminister. En dat zal ook zo zijn ná de beursgangvan ABN-AMRO.

De staat en de belastingbetaler zijn én blijven immers, ook na verzelfstandiging de ‘gedroomde achtervang’ en redder in de nood voor financiële instellingen met een algemene nutsfunctie. De belastingbetaler zal alléén al aan de redding van ABN-AMRO € 10 á 15 miljard verliezen. Dat schept toch verplichtingen!

50PLUS roept de regering dringend op een onafhankelijke, breed samengestelde staatscommissie in te stellen, die een concreetadvies gaat uitbrengen over een maatschappelijk én bedrijfseconomisch verantwoorde beloningsstructuur voor financiële instellingen met een algemene nutsfunctie.

Een constructieve dialoog tussen financiële sector en maatschappij moet snel op gang worden gebracht. De loopgravenoorlog die nu gevoerd wordt levert alleen maar verliezers op. Herstel van rust en vertrouwen, daar komt het nu op aan.