Debat over ABN AMRO

Source: A. (Aukje) de Vries i, published on Friday, April 10 2015, 3:11, column.
abn amro 3
Bron: Blog Aukje de Vries

VVD Tweede Kamerlid Aukje de Vries: "Het gaat hier mogelijk over één van de grootste beursgangen in de afgelopen jaren. Er staan miljarden euro’s belastinggeld op het spel. Bij een beursgang is rust nodig, vanuit alle partijen, de bank zelf natuurlijk, maar ook de politiek. Daarom moet allereerst de top van ABN zelf niet meer van dit soort onverstandige besluiten nemen die niet zijn uit leggen aan de maatschappij en haar medewerkers, moet het naar elkaar wijzen door ABN en Financiën stoppen en ook de politiek moet zich terughoudend opstellen. Het kan anders de prijs negatief beïnvloeden. Het is uiteindelijk geen speeltuin. Het gaat om geld, heel veel geld van de belastingbetaler."

Motie overstappen naar andere bank >>

Debat ABN AMRO (1e termijn) >> Debat ABN AMRO (2e termijn) >>

NOS Journaal (08-04-2015) >>

Radio 1 Journaal (09-04-2015 - op 23 minuut 24) >>

BNR Nieuwsradio (09-04-2015) >>

Spreektekst debat ABN AMRO 9 april 2015:

Voorzitter, ik hoop dat dit debat het sluitstuk is van alle commotie rondom ABN en er rust ontstaat om naar de toekomst te kijken.

Het zal niemand verbazen dat de VVD vindt dat ABN terug naar de markt moet. Het doel van de overheid is niet om banken in bezit te hebben De financiële sector moet weer een gewone sector worden, zonder staatsbanken. Alle regelgeving in de financiële sector is er juist op gericht om de financiële band met de overheid door te snijden, zodat falende banken niet meer gered hoeven te worden met geld van de belastingbetaler. Daar horen geen staatsbanken bij, want dat verstoort de markt én de concurrentieverhoudingen. Het is belangrijk dat er een divers en concurrerend bankenlandschap komt, om goede concurrentie op tarieven voor hypotheken en MKB-kredieten te hebben. Een staatsbank in een verder commerciële markt laten stunten met rentetarieven is marktverstoring en kan dus niet, en daarom krijg je niet de meest scherpe tarieven.

Voorzitter, het gaat hier mogelijk over één van de grootste beursgangen in de afgelopen jaren Er staan miljarden euro’s belastinggeld op het spel. Bij een beursgang is rust nodig, vanuit alle partijen, de bank zelf natuurlijk, maar ook de politiek. Daarom moet allereerst de top van ABN zelf niet meer van dit soort onverstandige besluiten nemen die niet zijn uit leggen aan de maatschappij en haar medewerkers, moet het naar elkaar wijzen door ABN en Financiën stoppen en ook de politiek moet zich terughoudend opstellen. Het kan anders de prijs negatief beïnvloeden. Én het is uiteindelijk geen speeltuin. Het gaat om geld, heel veel geld van de belastingbetaler.

Voorzitter, hoe heeft dit allemaal zo kunnen ontsporen? Salarisverhogingen van de top die niet zijn uit te leggen. Gelekte brieven van De Nederlandsche Bank. Een commissaris die opstapt. Een minister die iets zou verdedigen, maar dat toch eigenlijk ook weer niet doet. Gelekte correspondentie tussen ABN AMRO en Financiën. Het vertrouwen in de financiële sector heeft door dit alles weer een knauw gekregen.

Het besluit van de bank om de eerder toegekende salarisverhoging voor de top door te zetten was de oorzaak van dit alles. Van deze onrust. Dat staat buiten kijf. Ook al mocht het wettelijk en juridisch. Het was onverstandig. Het was níet uit te leggen. In een tijd dat gewone bankmedewerkers op de nullijn staan en veel bankmedewerkers in de afgelopen jaren hun baan hebben verloren om de kosten van de bank te beperken.

Waarom vond dé minister het besluit niet uit te leggen, maar wél te verdedigen? Want dat had hij toch afgesproken? Wat had hij precies afgesproken? Waarom heeft de minister de Tweede Kamer niet eerder en explicieter geïnformeerd?

Voorzitter, dank overigens aan de Minister voor de uitgebreide beantwoording van alle eerder gestelde vragen. De beantwoording is duidelijk, en draagt bij aan rust en vertrouwen rond de bank. De VVD is ook blij dat de “lekken” van vertrouwelijke informatie worden onderzocht.

Voorzitter, de consument moet kunnen stemmen met zijn voeten als hij het niet eens is met het beleid van zijn bank. Dat is het krachtigste signaal! Op dit moment is dat nog te moeilijk en te ingewikkeld. De VVD wil dat vereenvoudigen. En stelt daarom voor om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar welke stappen we nu al vast wél kunnen zetten om het vergemakkelijken, bijvoorbeeld nummerhoud, maar ook bij de overstapservice.

Voorzitter, er zijn mensen die zeggen dat ABN een staatsbank moet blijven. En beloven dat iedereen dan goedkoper kan lenen en een hogere rente op hun spaargeld krijgen. De winst en daarmee het dividend verdampt met dat zo’n sturing op rentes. En er komt dan geen cent belastinggeld terug naar de schatkist. De VVD wil juist dat zoveel mogelijk belastinggeld terug komt.

Sommige politieke partijen gebruiken deze situatie om te pleiten voor verder uitstel. Maar deze partijen zijn eigenlijk gewoon tegen een beursgang. En hopen dat van uitstel afstel komt. De VVD was, is en blijft voorstander van een snelle en verantwoorde beursgang van ABN. Daarbij moet zoveel mogelijk van het belastinggeld van de Nederlanders terug komen. Als de markt en het bedrijf er klaar voor zijn, dan kan de eerste stap gezet worden. Het beursklimaat is nu ook nog eens goed, dat moeten we gewoon benutten door een eerste deel van de aandelen naar de beurs te brengen.