Jan Huitema komt op voor innovatie in de veredelingssector

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Wednesday, April 15 2015, 17:26.

Europarlementariër Jan Huitema stelde vandaag schriftelijke vragen aan de Europese Commissie naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Octrooi Bureau (EPO). De uitspraak bevestigt de mogelijkheid om nieuwe planteigenschappen te patenteren.

Dit kan gevolgen hebben voor de innovatie in de veredelingssector. In tegenstelling tot het kwekersrecht bevat het octrooirecht geen kwekersvrijstelling. De kwekersvrijstelling biedt plantenveredelaars de mogelijkheid elkaars rassen en genetisch materiaal te gebruiken om nieuwe variëteiten te kweken.

Jan Huitema: ‘De VVD vindt het onwenselijk dat de wereldwijde voedsel- en zaadproductie in handen komt van slechts een paar bedrijven. Een dergelijke machtsconcentratie kan een gevaar vormen voor de voedselzekerheid en belemmert innovatie. We moeten de kwekersvrijstelling juist verruimen in plaats van inperken. Nederlandse kwekers en veredelaars behoren tot de wereldtop. Zij moeten een goede toegang hebben tot plantenrassen om te kunnen innoveren.’

.