Eindelijk zwart op wit: zorgsysteem werkt niet naar behoren - Main contents
PvdA-leider Samsom constateerde het zelf: het nieuwe zorgsysteem werkt niet naar behoren. Heeft staatssecretaris Van Rijn na de constatering vanuit zijn eigen partij nu eindelijk een betere oplossing dan hij tot dusver heeft gegeven?
In het debat met staatssecretaris Van Rijn zei ik:
“In het regeerakkoord zijn - mede door de PvdA - grote veranderingen in de zorg afgesproken. Het zal toch zo zijn dat de staatssecretaris - net als ik - vol verbazing hoorde hoe de leider van zijn eigen partij openlijk bekende dat dat het allemaal niet zo uitpakt als gehoopt. Klopt dat, vraag ik de staatssecretaris? Er zijn niet minder regels, administratie of beweegruimte, maar juist méér. Dat is bedroevend. Maar wat fijn dat de heer Samsom dat nu zelf ook aan den lijve heeft ondervonden en ruiterlijk erkent.
De heer Samsom heeft ronduit aangegeven dat het beleid rondom de wijkverpleegkundige - één van de spilfiguren in het nieuwe zorgstelsel - 180 graden anders uitpakt dan was gepland. Verzekeraars korten het budget met 10 procent en wachtlijstvorming voor wijkverpleging dreigt. Daarmee ontstaat een direct gevaar voor de kwaliteit en continuïteit van zorg. Diezelfde verzekeraars gaven op hun beurt aan ‘slechts’ het overheidsbeleid uit te voeren.
We vinden de partijleider van de PvdA dus eindelijk aan onze zijde. Wat betekent dat voor het regeerakkoord? Mede opgesteld door de heer Samsom, uitgevoerd door zijn staatssecretaris en nu bekritiseerd door diezelfde heer Samsom. De cirkel is rond. We zijn er!
Het werkt niet zoals bedoeld, weet ook mijn collega van de PvdA nu. Verzekeraars moeten tot de orde geroepen worden. Ik citeer de partijleider van de PvdA: “De fundamentele bedreiging voor de nieuwe zorg is de beheerszucht en bureaucratie van zorginstellingen, maar met name van verzekeraars.” Dat zijn grote woorden. Maar ook ware woorden. Eindelijk zwart op wit: het nieuwe systeem werkt niet naar behoren. Heeft de staatssecretaris na de constatering vanuit zijn eigen partij nu eindelijk een betere oplossing dan hij tot dusver heeft gegeven?
Wat betekent dit voor de zorg? De staatssecretaris (foto) stelt in zijn brief over de wijkverpleging: “De ruimte die de professional heeft gekregen is een zeer belangrijke randvoorwaarde voor de hervormingen in de zorg.” Maar tot nu toe blijkt er niet zoveel terecht te komen van die ruimte. Nu zelfs de partij van de verantwoordelijk staatssecretaris alarm slaat, verwacht 50PLUS dat er eindelijk maatregelen worden genomen. Nu kan er niet meer gezegd worden dat het wel goed komt, dat we geduld moeten hebben en - de staatssecretaris zei het echt - dat de transitie beheerst is verlopen.
Want er gaan niet alleen zaken mis bij de wijkverpleging. Oók bij gemeenten loopt van alles fout, blijkt keer op keer. Ouderen moeten een rechtszaak aanspannen om een deel van hun huishoudelijke hulp te behouden, de verschillen in voorzieningen tussen gemeenten zijn bij tijd en wijle onacceptabel groot, en vele zorgmedewerkers raken hun baan kwijt. Noem dat maar beheerst. De zorghervormingen gaan veel te snel. Driekwart van de huisartsen en de helft van de wijkverpleegkundigen is van mening dat er te weinig professionele zorg én mantelzorg beschikbaar is. Zij zijn de mensen waar het nieuwe stelsel op drijft. Zij kunnen het weten. Dít is het moment om in te grijpen, om de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten te redden.
PvdA en D66, grijp uw kans! Vanavond nog. Regeerakkoord of niet, neem uw verantwoordelijkheid. Tref de nodige maatregelen. Of heeft u - net als de heer Samsom - ook stages nodig om tot bezinning te komen?
Ik wil graag afsluiten met een groot compliment aan alle medewerkers in de zorg die, ondanks alle frustraties, het werk voor hun cliënten met grote inzet en liefde blijven doen.”
50PLUS heeft vervolgens onderstaande motie ingediend: De Kamer, Gehoord de beraadslaging, Overwegende dat de wijkverpleegkundige één van de spilfiguren in het nieuwe zorgstelsel is, Overwegende dat, ook volgens de regering, ruimte om dit beroep naar eigen inzicht uit te kunnen voeren een zeer belangrijke randvoorwaarde voor goede zorg is, Overwegende dat zorgverzekeraars zoveel regels en eisen opleggen aan het werk van wijkverpleegkundigen, dat de regeldruk onevenredig groot is, Verzoekt de regering de zorgverzekeraars aan te spreken om te bewerkstelligen dat de wijkverpleegkundige als professional daadwerkelijk de nodige en beoogde ruimte krijgt, En gaat over tot de orde van de dag. Krol |