Voorzitters Eerste en Tweede Kamer ondertekenen 'Trio Verklaring' in Rome
De parlementen van Nederland, Slowakije en Malta gaan intensief samenwerken bij hun aanstaande EU-voorzitterschappen. De Voorzitters van deze parlementen, onder wie de Voorzitter van de Eerste Kamer2, Ankie Broekers-Knol3, en de Voorzitter van de Tweede Kamer4, Anouchka van Miltenburg5, hebben dit maandag 20 april 2015 vastgelegd in een zogenoemde 'Trio Verklaring'. Dit gebeurde in het Italiaanse parlement in Rome, tijdens de jaarlijkse vergadering van Voorzitters van parlementen van lidstaten van de Europese Unie6.
In de Trio Verklaring staat onder meer dat de parlementen - zowel op politiek als op ambtelijk niveau - goed zullen communiceren over de parlementaire conferenties die zij organiseren, en over andere parlementaire activiteiten die betrekking hebben op het EU-Voorzitterschap7.
Bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst stonden de parlementsvoorzitters stil bij de kansen die het EU-Voorzitterschap biedt, bij de verantwoordelijkheden die het met zich meebrengt en bij de samenwerking met het Europees Parlement8. Ook de belangrijke rol die nationale parlementen spelen in het Europese besluitvormingsproces, werd belicht.
Het Nederlandse EU-Voorzitterschap
Volgens de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, markeert het vaststellen van de Trio Verklaring de start van een periode van actieve samenwerking tussen de drie parlementen. Broekers-Knol: "Ik durf te zeggen dat er sprake is van een zekere synergie tussen onze parlementen. Voor ons is dat de voorbode van een goed partnerschap."
Tijdens het Nederlandse Voorzitterschap, dat loopt van 1 januari tot 1 juli 2016, is 'samen bouwen aan parlementaire controle' het overkoepelende thema. De Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, gaf uitleg over de invulling van het Nederlandse Voorzitterschap. "We organiseren vier vaststaande interparlementaire conferenties, waaronder de reguliere COSAC-bijeenkomst en een conferentie over Buitenlandse Zaken en Veiligheid. Daarnaast komen er twee conferenties waarvan we het onderwerp zelf hebben gekozen; één over mensenhandel en één over energie, inclusief innovatie en circulaire economie."
De voorbereidingen voor het Nederlandse Voorzitterschap zijn gestart. Beide Kamervoorzitters zien de ondertekening als een belangrijke eerste stap in dit proces.
- 1.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 2.Eerste Kamer
- 3.Ankie Broekers-Knol (1946) was van 11 juni 2019 tot 10 januari 2022 staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte III. Zij was van 2 juli 2013 tot 11 juni 2019 voorzitter van de Eerste Kamer en maakte sinds 2 oktober 2001 deel uit van de VVD-Eerste Kamerfractie. In 1988-1992 maakte mevrouw Broekers als secretaris deel uit van het faculteitsbestuur van de Juridische faculteit van de Universiteit Leiden. In 1992-2012 was zij hoofd van de afdeling Moot Court van die faculteit. In de Eerste Kamer hield mevrouw Broekers zich onder meer bezig met justitie en Europese zaken en was zij voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie. Was een jaar waarnemend burgemeester van Bloemendaal.
- 4.Tweede Kamer
- 5.Uit de journalistiek afkomstige VVD-politica die na een succesvolle periode als 'gewoon' Kamerlid een teleurstellend Tweede Kamervoorzitschap kende, dat zij voortijdig moest beëindigen. In de periode 2003-2010 was zij een energiek woordvoerster zorg, media en medische ethiek, die bijvoorbeeld bij de behandeling van de Wet maatschappelijke ondersteuning goede inbreng had. Werd in 2010 dan ook vicefractievoorzitter. Kreeg als Kamervoorzitter (sinds eind 2012) kritiek op een soms te krampachtige en formalistische wijze van leiden en trad af na een relletje rond vernietigde documenten. Had als voorzitter een groot aandeel in de viering van 200 jaar Staten-Generaal. Bleef na haar aftreden nog anderhalf jaar woordvoerder emancipatiebeleid.
- 6.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 7.Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
- 8.The European Parliament is the EU's law-making body. It is directly elected by EU voters every 5 years.
What does the Parliament do?
The Parliament has 3 main roles:
Legislative