Niet goed geld terug ook in het buitenland

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, April 17 2015, 1:22.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Consumenten en bedrijven die over de grens zaken doen, hebben vaak moeite om hun geld terug te krijgen als producten niet voldoen of facturen niet betaald worden, zeker als het om kleine bedragen gaat.

De procedures via de Nederlandse rechter zijn duur en kosten veel tijd. Daarom is sinds 2009 een Europese procedure voor kleine vorderingen opgezet, voor bedragen tot € 2.000. We hebben in het Europees Parlement nu besloten dat het bedrag verhoogd moet worden naar €10.000. Dit is een erg belangrijke stap voor Nederlandse consumenten en ondernemers die zaken doen in het buitenland. Veel meer mensen kunnen nu sneller en goedkoper achter hun geld aan over de grens.

Ik verwacht dat vooral het MKB nu sneller voor deze Europese procedure zal kiezen. Waar zij nu nog vaak tegen de €2.000 grens aanloopt, zal zij in de toekomst wel gebruik kunnen maken van deze eenvoudigere en goedkopere procedure. Tevens zullen er in de toekomst meer momenten zijn om de procedure te starten. Ook als je iets koopt uit het buitenland van een Nederlander kan deze procedure van toepassing zijn.

Deze Europese procedure biedt een goed alternatief voor de rechtsgang in de eigen lidstaat. Die is vaak zo duur en tijdrovend dat ondernemingen en consumenten hier vanaf zien. De Europese procedure verloopt via standaard formulieren die beschikbaar zijn in alle talen. Hierdoor is een daadwerkelijke zitting bij een rechtbank vaak overbodig. Dit scheelt tijd en geld voor alle partijen.