Kamervragen zware straffen voor journalisten in Egypte

Source: M. (Michiel) Servaes i, published on Monday, April 20 2015, 2:43.

Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over zware straffen voor journalisten in Egypte.

1.

Kent u de berichten van de International Federation of Journalists (IFJ) en Freedom House over de op 11 april jl. in Egypte ter dood en tot levenslang veroordeelde journalisten?

2.

Deelt u de opvatting dat het onacceptabel is dat journalisten worden opgepakt, gevangen gezet, en ter dood veroordeeld vanwege het verslaan van een demonstratie in augustus 2013 tegen het afzetten van president Morsi? Zo nee, waarom niet?

3.

Deelt u de mening dat repressie door de Egyptische autoriteiten van fundamentele vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid ‘‘een recept is voor radicalisering, in plaats van de oplossing er tegen”, zoals de voorzitter van Freedom House stelt? Zo nee, waarom niet?

4.

Deelt u de mening dat Egypte met de veroordeling van de journalisten in strijd handelt met het recente ENP Country Progress Report dat onder meer de aanbevelingen bevat om de mensenrechten en fundamentele vrijheden te verzekeren en om het moratorium op de doodstraf opnieuw toe te passen? Zo nee, waarom niet?

5.

Heeft Nederland of de EU protest aangetekend tegen de recente veroordelingen? Zo ja, op welke wijze is dit gebeurd? Zo nee, waarom niet?

6.

Kunt u aangeven hoeveel journalisten er naar schatting op dit moment vastzitten in Egypte? Kunt u aangeven hoeveel van hen - soms langdurig - in afwachting van een rechtsgang zijn, hoeveel zijn veroordeeld voor levenslange gevangenisstraf en hoeveel tot de doodstraf?

Ga terug naar overzicht debatten & Kamervragen.