Israël kwaad over etiket op product uit bezet gebied

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, April 24 2015.

Israël is woedend op Nederland en andere EU-landen die vinden dat er spoedig etiketten moeten worden geplakt op producten die afkomstig zijn uit nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei dat die etiketten dan maar de vorm moeten krijgen van de Jodenster, zoals in de nazi-jaren.

De Palestijnse mensenrechtenactivist Omar Barghouti heeft donderdag bij regeringspartij VVD, die Israël eveneens goed gezind is, gepleit voor verdergaande maatregelen. Barghouti wijst erop dat de EU de bouw van nederzettingen als illegaal bestempelt. 'Dat betekent dat producten uit nederzettingen niet op de Europese markt moeten worden gebracht. Israël steelt ons land, ons water. In de stad Den Haag worden toch ook geen gestolen goederen aan de man gebracht met het label 'net gestolen'? Nederland moet meer doen om te voldoen aan verplichtingen onder internationaal recht.'

Volgens het VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke overspeelt Barghouti zijn hand met diens campagne voor Boycot, Disinvestering en Sancties (BDS). 'Nederland voert een actief beleid om bedrijven ervan te weerhouden te investeren en produceren in bezet gebied. Maar BDS werkt averechts, zelfs zelfvernietigend. Het verkleint de kans dat Israël en de Palestijnen om de onderhandelingstafel gaan zitten. Dat is de enige manier om een vredesakkoord te bereiken.' Ten Broeke heeft geen moeite met het initiatief van Koenders en vijftien (van de 27) Europese collega's.

Lees het hele artikel in De Volkskrant of via Blendle