Waarom NL-Alert de sirene niet kan vervangen

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Saturday, April 25 2015.

“Waarom gaat het alom bekende en prima werkende luchtalarm verdwijnen?”, vroeg ik al eerder aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Veel mensen zullen daardoor uitgesloten worden van een urgente alarmmelding omdat zij geen toegang hebben tot social media, een mobiele telefoon of internet.

“De bekende sirene is een simpele maar doeltreffende manier van landelijke alarmering”, hield ik de minister voor. “Iedereen zit meteen rechtop. Daarom moet het luchtalarm behouden blijven.”

1.

Wat als communicatienetwerken uitvallen?

Deze week stelde 50PLUS aanvullende vragen over de dreigende afschaffing van het luchtalarm aan minister Van der Steur. Juist bij een ramp kunnen netwerken én radio- en televisievoorzieningen uitvallen, zoals mogelijk kan gebeuren bij een grote elektriciteitsstoring, hielden we de minister voor. Realiseert hij zich dat met het gebruik van NL-Alert en waarschuwingen via radio en televisie de netwerken in de lucht móeten zijn?

2.

Wordt het bezit van een mobieltje verplicht?

Hoe gaat minister Van der Steur er voor zorgen dat er geen enkele storing in het systeem van NL-Alert plaatsvindt, zodat mensen niet te laat of helemaal niet worden gewaarschuwd? Voor het gebruik van NL-Alert is het bezit van een geschikte mobiele telefoon noodzakelijk. Betekent dit dat de minister van Veiligheid en Justitie het bezit en gebruik van een mobiele telefoon verplicht stelt? En gaat hij die dan vergoeden?

3.

Rampen niet meer ’s nachts?

Hoe worden mensen bereikt die van buiten de gealarmeerde regio naar de gealarmeerde regio toe gaan?, willen we van de minister weten. Deelt Ard van der Steur de mening dat voor een effectief lokaal gebruik van NL-Alert iemand thuis moet zijn? En veel mensen zetten ’s nachts hun telefoon uit of ze zetten hem op vliegtuigmodus om niet gestoord te worden in hun slaap. Kunnen rampen dus eigenlijk niet meer ’s nachts plaatsvinden, omdat dan niet iedereen bereikbaar is?

4.

Breedband ligt er regelmatig uit

Is het mobiele netwerk wel voldoende voorbereid op een ramp?, vraagt 50PLUS zich af. De directeur van de Amerikaanse ramphulpverleningsdienst FEMA waarschuwt dat tijdens een crisis mobiel breedband er juist regelmatig uit ligt. Vindt de minister ook niet dat het belangrijk is om de diverse systemen - luchtalarm, radio, televisie en NL-Alert - náást elkaar te behouden om een zo groot mogelijk deel van de bevolking te kunnen bereiken en een mogelijke onvoldoende werking van één van die systemen te kunnen ondervangen?

5.

25 procent heeft geen sociaal netwerk

Volgens onderzoek van ouderenbond ANBO heeft ongeveer 25 procent van de ouderen geen sociaal netwerk om op terug te vallen. Daarnaast wonen ouderen met een zorgvraag steeds langer thuis, waaronder ook mensen beginnende dementie. Zij kunnen door hun aandoening niet alles onthouden of overzien. Hoe is dit alles te verenigen met de opmerking van de minister dat het voor verminderd zelfredzamen belangrijk is met naasten te bespreken wat te doen in een dreigende noodsituatie? We stellen voor dat minister Van der Steur dit dilemma meeneemt in het overleg met het Veiligheidsberaad over het bereiken van kwetsbare groepen!

Lees ook: 7 redenen waarom NL-Alert de sirene niet kan vervangen