Brede steun D66-voorstel radicale hervorming Europese begroting

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, April 29 2015.

Vandaag zal het Europees Parlement het initiatief steunen van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy om een speciale adviesgroep in te stellen die met voorstellen moet komen de effectiviteit van de Europese begroting te verhogen. Al jaren hamert Gerbrandy op de geringe aandacht voor een resultaatgerichte begroting. Ook de Europese Rekenkamer stelt nu eindelijk vast dat lidstaten vooral geïnteresseerd zijn in het binnenhalen van subsidies, en niet in de resultaten van Europese programma's. Gerbrandy: "Het gaat hier om miljarden euro’s weggegooid geld. Bijvoorbeeld 10,5 miljard euro aan natuur bevorderende maatregelen uit het plattelandsfonds zonder enige natuurwinst. In Nederland sneuvelt hier op z'n minst een minister voor, maar in Europa laten we dit gewoon gebeuren."

Van spenderen naar presteren

D66 vindt dat de speciale adviesgroep de omslag moet gaan inzetten van spenderen naar presteren. Nederland zal tijdens het Europees voorzitterschap volgend jaar dit als prioriteit moeten opnemen en bespreken tijdens de speciale begrotingstop die dankzij D66 georganiseerd wordt. Het moet de basis leggen voor een nieuwe en moderne begroting vanaf 2020. "De Europese begroting mag niet alleen als smeerolie dienst doen, maar moet concrete resultaten opleveren."

D66 stemt tegen verhoging

Vandaag wordt ook gestemd over de begroting voor 2016 van het Parlement zelf. D66 vindt het onacceptabel dat er op initiatief van de Christendemocraten (EPP) en Sociaaldemocraten (S&D) een verhoging komt van de secretariaatsvergoeding waaruit personeelskosten worden betaald. "Europarlementariërs hebben al een ruim budget voor personele ondersteuning. Dat leidt soms al tot misstanden. Een verdere verhoging is een volstrekt verkeerd signaal, D66 is hier faliekant tegen", aldus de D66'er.

Bekijk de speech die Gerbrandy gaf over dit onderwerp in de plenaire zitting:

Foto door Aran Juez - Creative Commons