PGB: 15 mei is laatste deadline - Main contents
Vandaag was er wéér een debat met staatssecretaris Martin van Rijn over de slepende PGB-kwestie. Als het aan 50PLUS had gelegen, hadden wij dat debat gevoerd met een andere staatssecretaris! De volgende deadline is wat 50PLUS betreft de laatste.
“Het is nu de vijfde keer dat er hier in dit huis over de problemen met het persoonsgebonden budget wordt gesproken en nog stééds is het niet opgelost”, hield ik vandaag in de Tweede Kamer staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor. “Hoe vaak moeten we hier nog staan voordat de problemen écht zijn opgelost? Hoeveel mooie beloften moeten we nog horen van deze staatssecretaris? Hoe vaak debatteren we nog voordat er eens écht vooruitgang? Ik vraag u: Wat schieten de mensen op die hiermee te maken hebben? De mensen die al vier maanden geen loon hebben ontvangen? De mensen die al die tijd niet het budget hebben ontvangen om hun zorgverlener te betalen? De velen die daardoor in betalingsproblemen komen? De mensen die zelfs hun hulp hebben moeten stopzetten omdat zij geen PGB hebben ontvangen en dus hun zorgverlener niet meer kunnen betalen?
En dan de kwestie waar het gisteren al over ging: de in totaal 34 stukken die pas dinsdag na het middaguur naar de Kamer werden gestuurd. Grotendeels oude stukken die makkelijk al eerder naar de Kamer gestuurd hadden kunnen worden. Gisteravond kwam er nog een hele stortvloed achteraan. Hoe kan de Kamer zich op die manier behoorlijk voorbereiden op een debat? Hoe kan de Kamer zo zijn controlerende taak goed uitoefenen? De stukken op een zo laat moment beschikbaar stellen is goed beschouwd minachting van de Kamer. Maar dat is tot daar aan toe. Wat veel erger is, is de minachting van al die mensen die het slachtoffer zijn van alle problemen.
50PLUS vindt het bovendien alle perken te buiten gaan dat de staatssecretaris in zijn brief opnieuw wijst naar de budgethouder. Zij zouden hun declaraties te laat insturen of er fouten mee maken. Sprakeloos ben ik!
Het feit dat het systeem niet werkt, ligt niet aan een budgethouder die zijn declaratie al dan niet te laat instuurt. Dat ligt aan het feit dat het systeem niet werkt! En dat het systeem niet werkt, is de verantwoordelijkheid van staatssecretaris Van Rijn. Het is de staatssecretaris die als enige op deze wanorde af te rekenen is.
Er waren inderdaad signalen dat er zaken niet goed gingen, maar die zijn getackeld, schreef de staatssecretaris gisteren. Waarom in hemelsnaam is het dan wel zo’n bende geworden? Waarom en wanneer is besloten de overgang toch door te laten gaan? En welke garantie is er dat de deadline van 15 mei nu wel gehaald wordt? Onder meer de Amsterdamse wethouder heeft al aangegeven daar een hard hoofd in te hebben.
50PLUS wacht in spanning op de antwoorden van de staatssecretaris. Maar hij moet wel een heel goed verhaal hebben om hiermee weg te komen. Wat als de deadline van 15 mei niet wordt gehaald? Houdt de staatssecretaris dan de eer aan zichzelf?”
In tweede termijn zei ik tegen de heer Van Rijn:
“Ik herhaal wat ik in de eerste termijn al zei: hoe is het mogelijk dat het - ondanks alle waarschuwingssignalen - zo fout is gegaan? Hoe is het mogelijk dat er zoveel risico's zijn genomen? Hoe is het mogelijk dat zoveel kapitale inschattingsfouten op elkaar gestapeld zijn? En hoe is het mogelijk dat zoveel mensen nog dagelijks problemen ervaren?
Dat vrijwel iedereen hier in de stukken van de staatssecretaris over de budgethouder iets anders leest dan de staatssecretaris zou hebben bedoeld is veelzeggend. We communiceren kennelijk op verschillende golflengten. De minachting van de Kamer en de budgethouder die spreekt uit de late toezending van al die stukken komt daar nog bij.
Net als al die betrokken budgethouders en zorgverleners vind ik het wel mooi geweest. De volgende deadline is wat 50PLUS betreft de laatste.
Daarom de volgende motie:
De Kamer,
Gehoord de beraadslaging,
Overwegende dat de chaos rondom het PGB nu al maanden duurt,
Overwegende dat er al meerdere beloften zijn gedaan voor een snelle oplossing,
Overwegende dat de datum 15 mei 2015 is genoemd als definitieve datum waarop de problemen zijn opgelost,
Verzoekt de staatssecretaris, indien op 16 mei 2015 blijkt dat dit toch niet het geval is, aan te geven welke consequenties hij hieraan verbindt,
En gaat over tot de orde van de dag.
Krol