Rammelend compromis over bed, bad en brood - Main contents
Voorop staat dat mensen die de gebruikelijke rechtsgang hebben doorlopen - en definitief géén verblijfstitel krijgen - moeten vertrekken. Alles moet dáár op gericht zijn. Er moet daarom harder gewerkt worden aan succesvolle terugkeer.
Mijn inbreng namens 50PLUS in het debat over de uitkomsten van de onderhandelingen inzake bed, bad en brood:
“Het kabinet heeft 10 dagen lang geprobeerd het onmogelijke te doen: twee lijnrecht tegen over elkaar staande standpunten over de opvang van uitgeprocedeerden in een compromis verenigen. Het resultaat is bedenkelijk. ‘Broddelwerk’ volgens Hans Wiegel. Het kabinet is gered; maar een oplossing ho maar.
Er ligt nu een rammelend compromis met open einden. Een compromis dat breed maatschappelijk draagvlak mist, en juridisch moeilijk of niet houdbaar is. Een compromis bovendien, waar de VVD en PvdA, organisaties en gemeenten heel verschillend tegenaan kijken. En nu mag de Raad van State de weg gaan wijzen, waar het kabinet dat niet kan.
Voor 50PLUS staat voorop dat mensen die de gebruikelijke rechtsgang hebben doorlopen - en definitief géén verblijfstitel krijgen - gewoon moeten vertrekken. Alles moet dáár op gericht zijn. Er moet daarom harder gewerkt worden aan succesvolle terugkeer.
De VVD fractievoorzitter zegt dat opvangvoorzieningen buiten de vijf grote steden en Ter Apel gewoon ‘dicht gaan’; de PvdA fractievoorzitter zegt: andere steden kunnen nog áltijd ‘een vorm van opvang’ bieden. Dat lijkt toch een flink verschil van inzicht: kan het kabinet me nu eens uitleggen wie van de twee, VVD of PvdA, het bij het rechte eind heeft? Het is het één of het ander.
Onduidelijk is verder, hoe lang uitgeprocedeerden in de opvang in grote steden mogen verblijven. Wat is de periode die nodig is om ‘op verhaal te komen’ ? Twee weken, drie weken, een maand, een paar maanden? Hoe denkt het kabinet hierover?
En als andere gemeenten dan tóch die basale zorg weer willen leveren omdat ze niet willen dat mensen op straat gaan zwerven, gaan wij die gemeenten dan financieel korten? Wil dit Kabinet medemenselijkheid beboeten? En hoe gaan wij dit alles handhaven? Graag een reactie van het kabinet.
Voor 50PLUS staat voorop, dat mensen die nog niet weg kunnen een basale opvang krijgen. Verzorgd door gemeenten, maatschappelijke organisaties en kerken. Na een redelijke termijn van maximaal 6 maanden is het beter dat ze alleen nog terecht kunnen in Ter Apel en / of een beperkt aantal gemeenten.
Naast een goede basale voorziening met Bed, Bad, Brood wat ons betreft twee extra “B’s“: Begeleiding én Bewustwording. Krachtige begeleiding hier in ons land, gericht op terugkeer. Kan de minister ons duidelijk maken hoe dit precies vorm krijgt? En wat heeft het kabinet hiertoe recent ondernomen?
Bewustwording dáár om het verkeerde beeld over ons land bij te stellen. Bewustwording hier, dat men niet mag blijven. Wat 50PLUS betreft een verstandige keuze!
Tot slot: voor een succesvol terugkeerbeleid is het noodzakelijk dat landen van herkomst mééwerken. Nu gebeurt dat onvoldoende.
Wij vragen het kabinet nadrukkelijk alle mogelijke diplomatieke en politieke middelen aan te wenden om herkomstlanden te bewegen uitgeprocedeerden terug te nemen. Kan het kabinet toelichten wat zij daartoe onderneemt?