Bedrijven die misbruik maken van betalen met creditcard hard aanpakken

Source: B.Ch. (Bart) de Liefde i, published on Monday, May 4 2015, 13:43.

Helaas zijn er verschillende bedrijven die extra kosten aan consumenten doorberekenen voor het betalen per creditcard. Volgens de wet mogen ondernemers alleen de werkelijke kosten die zij moeten afdragen aan de creditcardmaatschappij doorberekenen aan consumenten. Sommige bedrijven rekenen echter een hoger bedrag dan zij afdragen aan de creditcardmaatschappij. Hiermee overtreden zij de regels en maken onwetmatig winst op het betalen per creditcard door consumenten. De rekening voor consumenten wordt hierdoor onnodig hoog. Hier moet een einde aan komen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Bart de Liefde

Zie hieronder een link naar de uitzending van Wakker Nederland en daaronder de vragen die ik over dit onderwerp aan de minister van Economische Zaken heb gesteld.

http://www.omroepwnl.nl/video/fragment/vandaag-de-dag-gast__POMS_WNL_849693

Schriftelijke vragen van het lid De Liefde (VVD) aan de minister van Economische Zaken inzake winst maken op betalingen met creditcards terwijl dit wettelijk verboden is.

  • Bent u op de hoogte van het feit dat een onderneming niet meer dan de werkelijke kosten voor het gebruik van een betaalmiddel (surcharging) aan de klant in rekening mag brengen ingevolge artikel 230k BW6?
  • Bent u er van op de hoogte dat de kosten voor het betalen met een creditcard in de praktijk tussen de 0,5% en 3% van het te betalen bedrag ligt, afhankelijk van de hoeveelheid transacties?
  • Vindt u net als de VVD-fractie dat ondernemingen die hogere kosten dan de werkelijke kosten van het gebruik van het betaalproduct bij de consument in rekening brengen de wet overtreden? Vindt u ook dat de consument daarvan de dupe is, aangezien de consument hierdoor onnodig en onwettig teveel betaalt?
  • De boetes voor overtreding van surcharging vallen in categorie II van de beleidsregels bestuurlijke boetes, ofwel met een bandbreedte van €40.000 tot €150.000. Dit zou afschrikwekkend moeten werken, maar de bestuursvoorzitter van de ACM zegt niet te geloven in het afschrikkende effect van boetes. Hoe denkt u hierover? Wordt de consument hierdoor niet alleen benadeeld door het onwettig handelen van ondernemingen, maar ook door de terughoudende opstelling van de ACM? Zo nee, waarom niet?
  • Bent u bereidt dit onwettig handelen door ondernemingen te bestrijden door de boetes te verhogen en de ACM te verzoeken hier onderzoek naar te gaan doen? Zo nee, waarom niet?