D66: Malmström moet vergaande hervormingen investeringsbescherming bij VS afdwingen - Main contents
D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de Europese Handelscommissaris, Cecilia Malmström, vergaande hervormingen van investeringsbescherming afdwingt van de Verenigde Staten. Vanwege terechte zorgen en bezwaren over het huidige systeem, zijn de onderhandelingen over het EU-VS handelsakkoord op dit onderwerp momenteel bevroren. Schaake: “We moeten stoppen met Europa als kleine Calimero te zien. De Europese economie bestaat uit 500 miljoen consumenten. Het is hoogtijd dat Europa haar rol pakt en de koers op het wereldtoneel mee bepaalt. D66 verwacht dat Malmström stevig de onderhandelingen oppakt en harde eisen op tafel legt.”
Vergaande hervormingen
Malmström stuurde een voorstel voor hervorming van de investeringsbescherming naar het Europees Parlement. Het huidige model, zoals EU lidstaten dat al in 1,400 verdragen hebben opgenomen, moet transparanter worden. Ook moeten de rechters strenger op onafhankelijkheid worden geselecteerd. Schaake: “Laat het helder zijn: we willen geen zaken zoals die nu wordt gevoerd door Philip Morris tegen Australië binnen onze Europese grenzen. Ik verwacht een stevige toezegging van de Commissaris te krijgen dat zij ervoor zal zorgen dat wetgeving in het publieke belang niet gehinderd wordt. Het moet glashelder zijn dat investeringsbescherming alleen kan worden gebruikt als een bedrijf aantoonbaar slecht behandeld is, zoals bij onteigening. De discussie over het hervormen van investeringsbescherming moet zich niet beperken tot het handelsverdrag met de VS. Ook voor geldende Europese handelsverdragen moeten oplossingen gezocht worden.”
Permanent hof
Een aantal Europese Handelsministers, waaronder minister Ploumen en de Duits minister Gabriel, stelt voor een speciaal EU-VS hof voor investeringsarbitrage op te richten. Schaake: “Een permanent hof is in principe goed, maar ook hier is meer duidelijkheid nodig. Een dergelijk hof kan alleen oordelen of partijen zich aan de wet of aan een verdrag houden, maar de Ministers spreken vooral over de methode van geschillenbeslechting. Bovendien kost een permanent hof geld, ik neem aan dat de lidstaten die nu een permanent hof voorstellen dan ook bereid zijn daaraan bij te dragen.” Ook Malmström wil een permanent internationaal hof. “Het streven naar wereldwijde afspraken verdient altijd de voorkeur. We moeten hiervoor van meer landen steun krijgen. De EU moet leiderschap tonen om wereldwijde handhaving van eerlijkere handels- en investeringsregels op te zetten”, aldus de D66′er.