Regels voor Europese fondsen moeten makkelijker

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, May 5 2015, 1:41.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Vandaag is in de Commissie Regionaal Beleid in het Europees Parlement gestemd over het zesde voortgangsrapport van de Europese Structuur- en Investeringsfondsen. Mijn amendement om regels nog simpeler te maken zonder af te doen aan goede controle op de besteding van de Europese fondsen is aangenomen.

Een goed voorbeeld is de audit verplichting. Het is nog steeds zo dat veel projecten een audit uitvoeren voor iedere financier van wie ze geld ontvangen. In de praktijk betekent dit dat sommige projecten wel 4 audits moeten doen, voor de gemeente, provincie, rijk en Europa. Wij willen dat één audit volstaat en erkend moet worden door de overige bestuurslagen. Ook instrumenten zoals lump sums en flat rates maken voor eindgebruikers het leven makkelijker maar de toepasbaarheid blijft in de praktijk echter moeilijk.

Nederland ontvangt ongeveer 1,2 miljard euro voor investeringen in innovatie, groen, groei en banen. Maar veel betrokken partijen zoals provincies en onderzoeksinstellingen, hebben het gevoel dat er van de beoogde simplificatie weinig terecht is gekomen. We zijn er nog lang niet.

Op mijn initiatief houdt de commissie Regionaal Beleid een hoorzitting over de verbeteringen. Samen met de provincies en management autoriteiten wil ik meters maken voor simplificatie. Naar minder bureaucratie, meer resultaat.