Media (BNR) - Nederlandse telers maken nauwelijks gebruik van Europees noodfonds voor Russische boycot - Main contents
Nederlandse telers hebben nauwelijks gebruik gemaakt van de steunmaatregelen voor de Russissche boycot. Dat blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door BNR bij de Rijkdsdienst voor ondernemend Nederland. Opvallend is dat vooral telers van appels en peren veel minder compensatiegeld incasseerden vanwege de Russische boycot dan verwacht. Voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie Michiel Gerritsen legde uit waarom.
Marietje Schaake reageert als volgt:
“In de eerste plaats moet je niet naar steunmaatregelen kijken voordat je precies weet wat het effect is van die tegensancties van Rusland. De Russische ‘tegenboycot’ raakt met name groente- en fruitsectoren en daarvoor zijn EU-steunmaatregelen beschikbaar. Alleen zijn de Russische tegenmaatregelen in juli 2014 ingegaan, terwijl de cijfers waar we naar kijken tot februari 2015 zijn berekend als het gaat om het verlies in Nederland. Daarin zal een deel van het oogstseizoen niet zijn meegewogen. Ik zou zeggen: eerst goed kijken wat de impact is.”
“Het is goed om te evalueren hoe dit in de praktijk werkt; misschien willen ondernemers liever zelf andere wegen bewandelen. Bovendien moeten we kijken welke cijfers iets zeggen over de directe export uit Nederland van groente en fruit naar Rusland, dan wel over de doorvoer uit andere landen - de wederexport - aangezien Nederland een belangrijk transportknooppunt is.”
“Je hoopt dat sancties opleggen aan derde landen een uitzondering is. Je wilt een structurele oplossing. De les is om goed te kijken wat de impact is van dit soort sancties en tegenboycotten voordat je meteen steunpakketten gaat optuigen. Misschien werken die in de praktijk niet omdat de praktijk niet duidelijk was op het moment dat de steun werd vrijgemaakt. Ik zou terughoudend zijn om meteen overal steun voor uit te trekken voordat je volledig weet waar de pijn zit.”
“Ondernemers zorgen altijd voor verrassend slimme oplossingen en alternatieve manieren van handel. Elke ondernemer weet dat je meer risico loopt in minder stabiele landen; daarom zullen veel bedrijven ook kijken naar spreiding tussen verschillende markten”
“In het Europees Parlement zijn we als D66 ook steeds bezig hoe je nieuwe markten kunt openen en hoe je de export kunt bevorderen. Dat zorgt voor economische groei los van problemen zoals die met Rusland. Ondernemers moeten zo eenvoudig mogelijk de grens over kunnen met hun producten.”
Beluister hier het fragment terug.
Meer over Rusland:
14-11-2014 D66: Schending Minsk-protocol onaanvaardbaar
11-11-2014 Videoblog: De relatie van de EU met Rusland & Oekraïne
29-07-2014 Media: BNR over Europese Sancties tegen Rusland om crisis Oekraïne