Leeftijd blokkeert rentekorting

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Wednesday, May 20 2015.

Puur op grond van leeftijd kreeg een echtpaar in het Overijsselse Goor geen rentekorting voor zonnepanelen. Ik stelde daarover Kamervragen aan minister Blok.

In het artikel ‘Te oud voor subsidie’ in De Telegraaf vertelt een ouder echtpaar uit Goor dat het kan fluiten naar financiële overheidssteun voor zonnepanelen, louter op grond van hun leeftijd. Terecht dat 50PLUS-Statenlid in Overijssel Fred Kerkhof daarover aan de bel trok! Ik wilde van minister Blok van Wonen weten of dat krantenartikel klopt. “Kunt u aangeven hoeveel aanvragen voor deze subsidie tot nu toe zijn afgewezen op grond van leeftijd?”, vroeg ik hem. “En welke leeftijdscriteria worden bij andere milieusubsidieregelingen van de overheid gehanteerd?”

Het is heel begrijpelijk dat mensen die geen subsidie kunnen krijgen omdat ze ‘te oud’ zijn zich afgeschreven voelen. Dat is niet bepaald bevorderlijk voor de door dit kabinet voorgestane ‘inclusieve samenleving’, waarin iedereen meetelt en waarin iedereen wordt geacht ‘mee te doen’. Ik vroeg de minister of hij dat met me eens is.

Ik heb aan minister Blok ook gevraagd of hij de leeftijdgerelateerde kredietnormen van de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten wel te rechtvaardigen vindt. Ik vind dat in het genoemde geval sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Ben benieuwd of de minister er ook zo over denkt.

De overheid zou juist het goede voorbeeld moeten geven en zou moeten toejuichen dat óók ouderen zich bekommeren om duurzaamheid! De overheid zou moeten bevorderen dat ouderen zich willen inzetten voor duurzaam energiegebruik! Nu maar hopen dat minister Blok dat met me eens is!