Straatsburg deze week 18 t/m 21 mei - Main contents
Digitale Interne Markt: "Geen tijd te verliezen"
De Europese Commissie en het Europees Parlement spraken dinsdag 19 mei in Straatsburg over het voorstel voor de Digitale Interne Markt, dat op 6 mei jl. werd gepresenteerd. Het pakket van de Europese Commissie bevat 15 voorstellen die in de loop van 2015 en 2016 worden verwacht. Tijdens dit plenaire debat met de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Andrus Ansip, waren de onderwerpen van discussie vooral het verwijderen van online barrières en het profiteren van de digitale economie. Het CDA in het Europees Parlement wil meer daadkracht zien van de Europese Commissie in de vorm van concrete initiatieven. Volgens het CDA mist het pakket van de Europese Commissie de ambitie om de vastgelopen onderhandelingen, over het afschaffen van de roamingtarieven en het besluiten tot netneutraliteit, weer op gang te brengen. Lambert van Nistelrooij, CDA-woordvoerder Interne Markt: “We hebben geen tijd te verliezen als Europa op het gebied van de digitale economie de aansluiting bij de VS en Azië wil behouden.”
Het Europees Parlement komt naar aanleiding van het pakket van de Europese Commissie met een initiatiefverslag.
Europees Parlement: doelstelling ontwikkelingssamenwerking nakomen
Het Europees Parlement stemde dinsdag 19 mei over de financiering van ontwikkelingssamenwerking na 2015. Het rapport roept de Europese lidstaten op om ernaar te streven de doelstelling - 0,7% van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking in te zetten - voor 2020 te halen. Deze niet-bindende resolutie werd na afloop van de stemming aangenomen. Ook de CDA-delegatie in het Europees Parlement stemde voor. Lambert van Nistelrooij, woordvoerder ontwikkelingssamenwerking: “Ook in economisch zware tijden mogen we onze ogen niet sluiten voor de armoede in de wereld. Het CDA blijft voor ontwikkelingshulp voor arme landen en regio’s. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat het geld en de steun goed terechtkomen. Het doel moet zijn om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten en om duurzame economische ontwikkelingen te stimuleren. Ook handel kan daarbij een belangrijke rol spelen.”
Europees Parlement wil strengere aanpak van ‘conflictmineralen’
Woensdag 20 mei stond de stemming over de zogenaamde ‘conflictmineralen’ op de agenda. Europese ondernemingen zouden, volgens het Europees Parlement, verplicht moeten worden om de herkomst van de mineralen die ze gebruiken in hun producten, zoals in telefoons en tablets, openbaar te maken. Het Europees Parlement wil het gebruik van ‘conflictmineralen’ tegengaan. Deze mineralen, waaronder tin en goud, worden door rebellen verkocht aan onder andere Europese bedrijven om zo oorlogen te financieren. Het Europees Parlement stemde met grote meerderheid voor een betere verantwoording van de herkomst van conflictmineralen. Het Europees Parlement ging daarmee verder dan de voorstellen van de Europese Commissie. De Commissie wilde alleen bedrijven die tin of goud smelten of raffineren, verplichten de herkomst van hun grondstoffen bekend te maken. Het Europees Parlement was van mening dat het voorstel ook voor alle bedrijven en (half)producten moet gelden. Ook het CDA in het Europees Parlement stemde voor: vanaf de winning tot het eindproduct dient het, volgens het CDA, duidelijk te zijn waar de mineralen vandaan komen.