Regioborrel over de Stedelijke Agenda een succes

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, May 28 2015, 1:21.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Op 27 mei organiseerde ik samen met het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) de Regioborrel "Where Europe and Regions meet" . Het onderwerp van deze zevende editie was de stedelijke agenda. Een onderwerp wat centraal zal staan tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU in 2016. Er waren er zo'n 80 geinteresseerden aanwezig.

Na het woord van welkom van Rob van Eijkeren, coördinator van het HNP, heb ik het onderwerp "Urban Agenda" geïntroduceerd. Daarna hebben Constanze Krehl, Europarlementariër, en Auke van der Goot, werkzaam bij de PV, hun visie gegeven over de stedelijke agenda. Gevolgd door een vraag- en antwoord sessie met enthousiaste deelname van alle geïnteresseerden.

70% van de mensen woont in de stad en dit aantal loopt op. Als motor van economische groei en banen moet het een belangrijk aandachtspunt zijn op de Europese Beleidsagenda. Belangrijk is om de juiste balans te vinden tussen stedelijke en landelijke belangen. Europarlementarier Jan Olbrycht introduceerde het concept RURBAN (Rural en Urban); zorgen voor complementariteit tussen beleid gericht op steden en beleid gericht op regio's. Steden en Regio's geven Europa vorm en daarom moet de EU voor een bottom-up aanpak gaan. Luisteren naar wat er nodig is in de steden om vanuit daar als EU richtlijnen of beleid te maken. In het kader van subsidiariteit moeten steden de kans krijgen om op lokaal niveau vooruitgang te boeken, bijvoorbeeld door het creëren van stedelijke partnerschappen, om zo van elkaar te leren en de steden naar een hoger niveau te tillen.

Voor het programma van de bijeenkomst klik hier