’Strategie tegen IS faalt’

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, June 4 2015.

De internationale coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat moet het over een andere boeg gooien, want de huidige strategie faalt. Daarvoor pleit regeringspartij VVD.

Nederland is onderdeel van een brede internationale coalitie die bombardementen uitvoert op IS in Syrië en Irak. Ons land doet overigens alleen mee in Irak, omdat een volkenrechtelijk mandaat voor Syrië ontbreekt.

Maar de strijd verloopt moeizaam. Vooral in de Iraakse provincie Anbar is het helemaal mis, constateert VVD-Kamerlid Ten Broeke. Het Iraakse leger daar slaat op de vlucht of loopt over naar IS. De VVD’er vindt dat de soennitische moslims in het coalitiekamp getrokken moeten worden, anders is succes niet mogelijk.

Grondtroepen

„Hoe belangrijk de strijd tegen IS ook is, ik sluit mijn ogen niet voor een falende strategie in deze provincie”, aldus Ten Broeke. Voor een eventuele verlenging van de missie zegt hij dat zijn partij ook een verandering van de strategie in Anbar zal meewegen. „Je kunt IS niet wegbombarderen. En je kunt IS niet effectief verslaan zonder de bijdrage van soennitische grondtroepen”, stelt de liberaal. Nu dreigt de internationale coalitie onder aanvoering van de VS als „een sjiitische luchtmacht te fungeren”, waarvan het sjiitische Iran in de regio profiteert.

Lees het hele artikel in De Telegraaf of via Blendle (€ 0,15)

Foto: (archief Ministerie van Defensie) scherpschuttersopleiding in Irak