PGB’s: de maat is vol

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Thursday, June 4 2015.

Voor de zesde (!) keer werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd met staatssecretaris Van Rijn over de persoonsgebonden budgetten (PGB’s).

Hier mijn inbreng voor 50PLUS.

“Hier staan we weer voor de zoveelste keer - voor al die budgethouders en zorgverleners die al zo lang met deze problemen kampen. We zouden hier niet staan als deze staatssecretarissen hun werk goed hadden gedaan! 50PLUS heeft de staatssecretaris van VWS méérmaals beloften horen doen. Bijvoorbeeld in februari, in maart en in mei.

Onlangs gaf hij aan dat 94% van de betaalbaar gestelde declaraties binnen de juiste termijn was betaald. Dat is wel heel creatief. Er worden steeds krampachtige pogingen gedaan de waarheid te verdoezelen. Zoveel uitbetalingen zijn niet correct, te laat of aan de verkeerde personen. En wat te denken van de steekproef waarmee moest worden aangetoond dat de verbetermaatregelen voldoende effect hadden? De declaraties die al eerder in het systeem strandden, werden niet eens meegenomen. Zelfs de SVB weet niet hoeveel dat er zijn.

Wat is de reactie van de staatssecretaris op het bericht van Nieuwsuur, waarin experts afrekenen met de manier waarop de resultaten zijn gepresenteerd?

Zéér opvallend is de beantwoording van twee van de 50PLUS-vragen vorige week. Op vraag 104 krijgen we als antwoord dat de kwalificatie ‘onzorgvuldig’ geen recht doet. En in antwoord 105 staat dat ‘ten zeerste wordt betreurd dat één en ander niet zorgvuldig is verlopen’. Wat is het nu?! Eerst krijgen wij een draai om de oren dat we de invoer onzorgvuldig noemen, en in het volgende antwoord staat ‘niet zorgvuldig’. 50PLUS wil nu klip en klaar horen, van beide bewindslieden, wat het antwoord nu eigenlijk moet zijn! En nog een voorbeeld, de staatssecretaris zei ‘het lek is boven’, de minister-president omschrijft het als: ‘we zijn bezig het lek boven te krijgen’. Wat is juist?

En dan nu de extra kosten. De gemeente Groningen gaf aan de meerkosten van dit debacle in te schatten op 1,2 miljoen. Omgerekend is dat ruim 100 miljoen schade voor gemeenten. Met de verrekening van de ambtshalve uitgekeerde budgetten zal dit bedrag nog verder oplopen. VWS heeft toegezegd de meerkosten te vergoeden. Blijven de bewindslieden bij hun eerder gedane toezegging, ook als dit boven het budget gaat? Waar wordt dat verhaald? Bij VWS of SZW?

Nog steeds verkeren mensen in financiële nood. Onlangs liet Per Saldo weten dat bij 10% van de spoedbetalingen de betalingstermijn van 3 dagen niet wordt gehaald. Wat gaat de staatssecretaris hieraan doen? De regeling voor het vergoeden van materiële schade volgt op zijn vroegst na de zomer. Daar heb je weinig aan als je nu in de problemen zit. En wat is na de zomer? September? December? Of zomer 2016?

Kan de staatssecretaris van SZW wederom bevestigen dat er door de extra drukte bij de Sociale Verzekeringsbank geen aanvullende maatregelen nodig zijn om de uitvoer van bv. de AOW en kinderbijslag goed te laten verlopen?

De hamvraag van 50PLUS blijft: heeft men op de ministeries in 2014 nu écht geen alarmbellen horen rinkelen?

  • Hoe is het mogelijk dat VWS vanaf het voorjaar 2014 zogenaamd “meer regie heeft gevoerd”, en er acties zijn ondernomen om de invoer te laten slagen, maar dat het tóch op deze schaal fout ging?
  • Hoe is het mogelijk dat het advies van de Algemene Rekenkamer om in het najaar van 2014 een uitvoeringstoets te doen, in de wind is geslagen? Zag nu echt niemand de noodzaak in van een uitgebreide test?
  • Hoe is het mogelijk dat de gegevensoverdracht zo slecht verliep?
  • Hoe is het mogelijk dat de gemeente Maastricht na één ambtelijke bijeenkomst in het najaar van 2014 zo weinig vertrouwen had in een goede invoer, dat eigen maatregelen werden getroffen? Iets wat inmiddels veel meer gemeenten doen.

Is er dan willens en wetens doorgezet? Die indruk bekruipt 50PLUS steeds meer.

Kunnen de bewindslieden uitleggen waarom de Wet Normering Topinkomens voor zorgbestuurders wél uitgesteld kon worden - met als reden zorgvuldigheid - en waarom het trekkingsrecht PGB met stoom en kokend water moest worden ingevoerd? Waarom ging snelheid boven zorgvuldigheid?

We wachten de beantwoording uiteraard af, maar voor 50PLUS was en is de maat vol. Toch sluit ik af met een grote blijk van waardering. Niet aan de staatssecretarissen, maar aan alle zorgverleners die ondanks alles met hart en ziel hun beroep uitoefenen. En natuurlijk aan de belangenorganisaties die zich dag en nacht inzetten om de schade zoveel mogelijk te beperken.”