Media (de Volkskrant) - Iraans parlement boos om ‘extreem rare’ kleding D66′ster

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, June 9 2015, 2:00.

Dit artikel verscheen op 9 juni in de Volkskrant. Door Thomas Erdbrink.

Iraans parlement boos om ‘extreem rare’ kleding D66′ster

De Nederlandse europarlementariër Marietje Schaake (D66) heeft het Iraanse parlement tot woede gedreven met een door haarzelf samengestelde islamitische outfit. Ze droeg afgelopen weekeinde een ensemble bestaande uit een zwarte legging, een strakke jas met een rits van voren en een blauwe hoofddoek, die ze zorgvuldig boven op haar blonde haar had gedrapeerd. ‘Extreem rare kleding’, oordeelde de Iraanse website Nasim-online.

Als lid van een delegatie van het Europees parlement bezocht Schaake de islamitische republiek Iran. Waar de mannen hun gebruikelijke saaie grijze pakken met obligate das droegen, moest Schaake zich, zoals alle vrouwen in Iran, islamitisch bedekken.

Nadat de foto’s van het bezoek op zaterdag waren uitgelekt, zette hardline parlementslid Mahdi Kouchakzadeh direct een foto van Schaake op zijn Instagram. In de begeleidende tekst stond dat haar outfit de islam te schande maakte. Haar creatie was niets minder dan een ‘ridiculisering van humanistische en islamitische waarden’, schreef hij.

Conservatieve media deden er een schepje bovenop. De krant Haft-e sobh plaatste maandag een foto van het bezoek op de voorpagina, met Schaake in kleur en de andere delegatieleden in zwart-wit. ‘Problemen veroorzaakt door Nederlandse vrouw’, stond erboven.

Wilde outfit

Probleem is dat onduidelijk is wat vrouwen in Iran precies moeten dragen in het openbaar, anders dan de vage wettelijke omschrijving van een lange jas en het bedekken van het haar. De creatie van Schaake viel niet in goede aarde tijdens een bezoek aan de spreker van het Iraanse parlement, Ali Larijani, een invloedrijk politicus. Voor hem is een blauwe trui onder zijn zwarte pak tijdens de koudere wintermaanden al een wilde outfit.

Vrouwelijk toeristen knopen vaak een zakdoekje om een paardenstaart en hebben dan verder geen enkel probleem. Voor hoogwaardigheidsbekleders ligt dat gevoeliger. Zelf was Schaake, die al vaker in Iran was geweest, te spreken over haar outfit. ‘Ik had mijn inspiratie op de Iraanse straat opgedaan, daar zie je vrouwen werkelijk met de meest creatieve versies van hoofddoek en jas lopen.’

De Iraanse parlementariërs verdenken haar nu van opzet en zeggen dat de delegatie de Iraanse gastvrijheid heeft misbruikt om Europese normen en waarden te promoten. Maar Schaake wijst erop dat er bij ieder bezoek van buitenlandse staatshoofden problemen zijn. Toen de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop met een hoedje in plaats van hoofddoek de straat op ging, waren de parlementariërs ook boos.

‘Ik heb dit niet gedaan om te shockeren’, zegt Schaake. ‘Maar ik vind wel dat ik de vrijheid zou moeten hebben of ik religieuze symbolen wil dragen of niet.’