D66: Geen Europese politici naar Europese Spelen in Baku voordat politieke gevangenen zijn vrijgelaten

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, June 10 2015, 2:04.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake en D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vinden dat Europese leiders niet naar officiële bijeenkomsten rondom de Europese Spelen in Baku, Azerbeidzjan moeten gaan, voordat politieke gevangenen zijn vrijgelaten. Vandaag debatteert het Europees Parlement over de Europese Spelen in Baku, die gehouden worden van 12 tot 28 juni. Inmiddels werd Amnesty International toegang tot Azerbaijan geweigerd. “Dit is veelzeggend en onacceptabel. Het label “Europees” zou betekenis moeten hebben en de Spelen zouden alleen georganiseerd mogen worden in landen waar mensenrechten en fundamentele vrijheden worden gerespecteerd. Juist nu, wanneer de aandacht op Azerbeidzjan gericht is, moeten Europese leiders opkomen voor mensenrechten in Azerbaijan”, aldus de D66′ers.

Mensenrechten

In Azerbeidzjan zijn nu twee keer zoveel politieke gevangenen als in Rusland en Wit-Rusland bij elkaar. Journalisten, mensenrechtenverdedigers en activisten worden opgepakt en krijgen geen eerlijk proces. Schaake: “De autoriteiten in Azerbeidzjan doen graag mee aan grote events, waarmee ze het aanzien van Azerbeidzjan willen oppoetsen. De Europese Spelen moeten niet verhullen dat fundamentele rechten systematisch worden geschonden. Activisten als Leyla Yunus, vorig jaar genomineerd voor de Sakharov Prijs van het Europees Parlement, zitten gevangen zonder medische zorg en toegang tot een advocaat. Alleen na vrijlating van de politieke gevangenen is het gepast dat Europese politici bij ceremoniële bijeenkomsten zijn.”

Les geleerd

Sjoerdsma hoopt dat het kabinet geleerd heeft van het verleden en geen hoge afvaardiging stuurt naar Baku. Eerder stuurde het kabinet een historisch hoge afvaardiging van de Koning en de premier naar de Winterspelen in Sotsji. Sjoerdsma: “Het kabinet heeft laten zien moeite te hebben om een stevig signaal af te geven richting landen die mensenrechten aan de lopende band schenden. Wat D66 betreft maakt Nederland een duidelijk statement en stuurt het geen politieke afvaardiging naar de Europese Spelen.”

Op 28 mei heeft Schaake samen met Europarlementariërs van andere politieke groepen in het Europees Parlement een gezamenlijk statement uitgebracht gericht aan Hoge Vertegenwoordiger Mogherini, Commissaris Hahn en de 28 Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Schaake’s parlementair werk t.a.v. Azerbeidzjan (in het Engels):

15-04-2015 Open Letter Regarding the Human Rights Situation in Azerbaijan

17-09-2014 Resolution on the persecution of human rights defenders in Azerbaijan

13-06-2013 Plenary speech on Azerbaijan, the case of Ilgar Mammadov

24-05-2012 Plenary speech & Resolution on the human rights situation in Azerbaijan

15-12-2011 Plenary speech & Resolution on Azerbaijan, in particular the case of Rafig Tagi

12-05-2011 Plenary speech & Resolution on Azerbaijan

17-12-2009 Plenary speech on Azerbaijan, freedom of expression