Tijd voor Europese daadkracht bij aanpak vluchtelingenproblematiek - Main contents
Foto Flickr / IHH Humanitarian Relief Foundation
De PvdA is blij dat het kabinet de plannen van Europese commissie steunt om vluchtelingen uit Italië en Griekenland over de Europese landen te verdelen, meer vluchtelingen op te nemen en mensensmokkel aan te pakken. Het komt nu aan op de daadkracht van andere Europese leiders om deze humanitaire crisis aan te pakken. Zij moeten niet gaan kissebissen, maar bereid zijn om in navolging van Nederland de ambitieuze Europese agenda te omarmen.
Oorlog en armoede aan de grenzen van Europa zorgen voor een enorme vluchtelingenstroom en een menselijk drama op de Middellandse Zee. De Europese commissie heeft daarom een plan gepresenteerd om vluchtelingen uit Italië en Griekenland over de Europese landen te verdelen, meer vluchtelingen op te nemen en mensensmokkel aan te pakken. Ook wil de commissie wat doen aan de redenen waarom mensen vluchten: oorlog, vervolging, armoede. De PvdA is tevreden dat het kabinet deze maatregelen steunt.
Nu is het aan de andere Europese leiders om deze humanitaire crisis aan te pakken. Precies over dit punt maak ik mij grote zorgen. Uit veel andere hoofdsteden horen we negatieve geluiden over deze agenda. Die geluiden doen geen recht aan de omvang van het probleem. De leiders moeten nu niet gaan kissebissen, maar bereid zijn om in navolging van Nederland de ambitieuze Europese agenda te omarmen. Om het plan aangenomen te krijgen moeten 55% van de landen het steunen, die gezamenlijk meer dan 65% van de bevolking vertegenwoordigen. Het plan wordt dan een Europese richtlijn, waar alle Europese landen aan mee moeten doen.
Het plan van de Commissie is een belangrijke stap vooruit in de aanpak van deze problematiek. Het bevat een aantal punten waar de PvdA al langer voor pleit: opvang in alle Europese landen, een robuuste humanitaire missie op de Middellandse Zee om mensenlevens te redden, meer geld voor opvang in de regio en een harde aanpak van de mensensmokkelaars. Het gaat hier om een integrale agenda. Het is geen keuzemenu waar je naar believen iets uit kunt kiezen of wat toe kunt voegen. Je kunt niet pleiten voor het herverdelen van vluchtelingen, maar gelijktijdig smokkelaars niet aan willen pakken. Het een versterkt het ander.
Uiteindelijk moet er een permanente regeling komen om vluchtelingen te herverdelen, uiteraard rekening houdend met wat Europese landen zelf al doen en aankunnen. De Europese landen kunnen niet langer toekijken en niks doen terwijl deze ramp zich voltrekt. Europa heeft de humanitaire plicht vluchtelingen te beschermen. Individueel kunnen de lidstaten dit niet oplossen. Ik hoop op daadkracht van de Europese leiders en een stevige Europese aanpak.