Pensioen verdampt door lage rente

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Wednesday, June 10 2015.

EenVandaag zond onlangs het nieuwsitem ‘Pensioen verdampt door lage rente’ uit, over mensen die pensioen sparen bij een verzekeraar en door het aankopen van het pensioen bij de huidige lage rentestand zwaar financieel getroffen worden. 50PLUS stelde daar vragen over aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

50PLUS vroeg Klijnsma (PvdA) of zij ook vindt dat het gaat om een buitengewoon urgent probleem. Tienduizenden mensen per jaar die hun pensioen moeten aankopen worden hierdoor getroffen! En betrokkenen kunnen een levenslang pensioen tegemoet zien dat tot liefst 50 procent lager kan uitvallen dan verwacht!

1.

Pensioencommunicatie

Hebben de verzekeraars voldoende gecommuniceerd welke invloed de rentestand kan hebben op de hoogte van het aan te kopen pensioen?, vroegen we de staatssecretaris. En zo niet, is zij dan bereid met het oog op goede en volledige pensioencommunicatie verzekeraars aan te spreken op hun informatieplicht op dit punt?

2.

Belofte

50PLUS vroeg Jetta Klijnsma of zijn zich nog herinnert dat ze eind vorig jaar beloofde dat er een wetsvoorstel zou komen waarmee de inwerkingtreding van de gewijzigde pensioenwetgeving per 1 januari 2016 zou kunnen plaatsvinden. De staatssecretaris zou de Kamer daar dit voorjaar over inlichten, maar daarop wordt nog steeds gewacht. 50PLUS wil weten waarom indiening van dit wetsvoorstel vertraging heeft opgelopen.

3.

Verdamping

Duizenden mensen die door de lage rente geconfronteerd worden met ‘verdamping’ van een belangrijk deel van hun pensioen kunnen niet wachten op de door Klijnsma voorziene aanpassing van het wettelijk kader voor premieovereenkomsten. We vroegen de staatssecretaris hoe zijn hier over denkt.

4.

Noodoplossing

Ook wilde we van Jetta Klijnsma weten of zij bereid is op zéér korte termijn te zoeken naar een noodoplossing voor de pensioenproblematiek van betrokkenen. Welke mogelijkheden heeft ze hierbij voor ogen?, vroegen we haar. Tot slot vroegen we de staatssecretaris of zij de suggesties gedaan in de petitie ‘Help mensen af van het keurslijfpensioen’ in haar noodoplossing gaat betrekken.