Vragen over herziening van het belastingstelsel

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Wednesday, June 10 2015.

Wordt in het herziene belastingstelsel lastenverlichting in gelijke mate verdeeld over werkenden, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden? 50PLUS legde die vraag en andere vragen voor aan het kabinet.

De Tweede Kamer heeft het Kabinet verzocht om een brief over de plannen met betrekking tot de herziening van het belastingstelsel. Een beperkt aantal fracties in de Tweede Kamer heeft op voorhand vragen en opmerkingen doorgegeven aan staatssecretaris Wiebes van Financiën. Ze willen de antwoorden daarop terugzien in de brief. Ook 50PLUS stelde vragen.

1.

Is Prinsjesdag te laat?

50PLUS begrijpt dat het kabinet voornemens is om rond Prinsjesdag concrete plannen te presenteren over de herziening van het belastingstelsel. 50PLUS vraagt zich af of het dan nog mogelijk is dat in 2016 op verantwoorde wijze fiscale maatregelen ingevoerd kunnen worden in het kader van die herziening van het belastingstelsel.

2.

2016 mag niet ‘verloren’ gaan

50PLUS vindt dat, met het oog op de dringend gewenste versterking van het economisch herstel, het jaar 2016 niet ‘verloren’ mag gaan als jaar waarin nog géén concrete maatregelen worden genomen in het kader van de belastingherziening. Aan deze regeringsploeg hebben we gevraagd of zij dat ook zo ziet.

3.

Lastenverlichting voor iedereen?

We willen ook weten of het kabinet het voornemen heeft lastenverlichting in gelijke mate ten goede te laten komen aan werkenden, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden.

4.

Compenseren van ongunstige koopkrachtontwikkeling

Bovendien vroegen we of het kabinet het voornemen heeft de in vergelijking met overige bevolkingsgroepen ongunstige koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden in de afgelopen jaren op enigerlei wijze te compenseren.