D66: Saoedi-Arabië moet Raif Badawi gratie verlenen

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, June 16 2015, 2:17.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de koning van Saoedi-Arabië Raif Badawi gratie verleent. Schaake heeft een brief aan Koning Salman van Saoedi-Arabië gestuurd, die door 116 Europarlementariërs medeondertekend is. Op 7 juni heeft het Saoedische Hooggerechtshof besloten om de straf van 1000 stokslagen en 10 jaar cel voor de liberale blogger Raif Badawi te handhaven. Nu de straf bevestigd is door het opperste hof kan alleen de koning nog gratie verlenen.

Barbaars

Badawi werd veroordeeld omdat hij de islam zou hebben beledigd op een online discussieplatform, de website ´Free Saudi Liberals´ waar hij de oprichter van is. In januari kreeg Badawi de eerste reeks van 50 stokslagen, waarna de uitvoering van de straf werd opgeschort vanwege de schade die die deze straf had. Schaake: “Het is onacceptabel dat deze onrechtvaardige straf wordt gehandhaafd. Mensen van over de hele wereld die hebben opgeroepen tot Badawi’s vrijlating zijn volledig genegeerd. Saoedi-Arabië laat zich van zijn meest harde kant zien.”

Consequenties

Schaake stelt dat het toepassen van dergelijke wrede lijfstraffen door de EU op het hoogste niveau moet worden bestreden. “De EU moet de systematische mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië aankaarten. De relatie met “partnerland” Saoedi-Arabië is te eenzijdig gericht op belangen als handel, energie en geopolitiek,” aldus Schaake.

Zie ook:

12-02-2015 D66: Saoedi Arabië moet Raif Badawi vrijspreken

12-02-2015 Plenary speech & Resolution on Saudi Arabia and the case of Raif Badawi

29-01-2015 MEPs address King Salman of Saudi Arabia regarding the case of Raif Badawi

21-01-2015 MEPs call for urgent action in the case of Saudi Arabian Writer Raif Badawi

30-09-2014 Parlementaire vragen over Raif Badawi in Saoedi Arabie