VVD: Meer keuzevrijheid en minder kosten door introductie Algemeen Pensioenfonds

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, June 16 2015, 15:15.

Helma Lodders: "Dit wetsvoorstel is weer een mooie stap op weg naar meer keuzevrijheid en misschien nog wel belangrijker: in een tijd waarin de pensioenen toch al onder druk staan, wordt er een mogelijkheid geïntroduceerd om de kosten terug te dringen. Dat is uiteindelijk in het voordeel van werkenden en gepensioneerden".

De huidige pensioenwet kent een aantal mogelijkheden om de pensioenregeling onder te brengen. De VVD vindt het een goede zaak dat nu een nieuwe mogelijkheid wordt toegevoegd: het Algemeen Pensioenfonds (APF). Met het wetsvoorstel dat vandaag in de Tweede Kamer wordt behandeld, kunnen diverse pensioenregelingen van verschillende ondernemingen worden gebundeld. De verschillende regelingen worden wel in een eigen collectiviteitkring gebracht, zodat er een gescheiden uitvoering kan plaatsvinden (ringfencing).

Helma Lodders: "Het voordeel van de APF is dus dat het mogelijk blijft om de eigen identiteit te behouden, terwijl tegelijkertijd van schaalvoordelen kan worden geprofiteerd. Voor werkgevers en werknemers betekent het ook meer keuzemogelijkheden. Door het bundelen van de krachten en de schaalvoordelen die dat met zich mee brengt moet een APF in staat zijn de (beheers)kosten en de bestuurlijke drukte terug te dringen. De VVD vindt voorliggend voorstel een belangrijk instrument in de verdere consolidatie van de pensioenfondsen".